Ο σοφός λαός λέει πως όταν έχουμε λεμόνια, πρέπει να φτιάχνουμε λεμονόπιτα και εμείς το πήγαμε ένα βήμα παρακάτω: Φτιάξαμε μπάρες λεμονιού. Μια σούπερ νόστιμη συνταγή που μπορείτε να σερβίρετε ένα απόγευμα μαζί με τον καφέ, να πάρετε μαζί σας στο γραφείο ή στο σχολείο αλλά και να κεράσετε τους φίλους σε μία γιορτή.
Τα βασικά μυστικά για να φτιάξετε μπάρες λεμονιού
Λεμόνια. Χρειάζεστε 5 μεγάλα λεμόνια, ακέρωτα, ιδανικά βιολογικά γιατί θα χρησιμοποιήσετε το ξύσμα. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε εύκολα το χυμό και το ξύσμα λεμονιού με οποιοδήποτε άλλο χυμό εσπεριδοειδών της επιλογής σας, όπως γκρέιπφρουτ, λάιμ ή πορτοκάλι.
Βούτυρο. Χρησιμοποιώντας ανάλατο βούτυρο, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού στα μπισκότα και να αποφύγετε να γίνουν πολύ αλμυρά.
Ζάχαρη. Αυτή η συνταγή απαιτεί τόσο κρυσταλλική όσο και ζάχαρη άχνη. Πασπαλίστε τις μπάρες λεμονιού με ζάχαρη άχνη λίγο πριν το σερβίρισμα, αλλιώς θα διαλυθεί.
Αλεύρι. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις χρησιμοποιείται τόσο στην κρούστα όσο και στην επικάλυψη αυτών των λεμονάτων μπισκότων. Στη γέμιση, το αλεύρι λειτουργεί ως συνδετικό υλικό για να κρατήσει τη λεμονάτη επικάλυψη στη θέση της.
Η συνταγή για τις μπάρες λεμονιού
Για τη ζύμη
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)
1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
12 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση και το σερβίρισμα
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)
3/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού (από 5 μεγάλα λεμόνια)
1 1/2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Μπάρες λεμονιού βήμα – βήμα
Φτιάξτε πρώτα τη βάση
Τοποθετήστε μία σχάρα στη μέση του φούρνου και προθερμάνετέ τον στους 170 °C. Καλύψτε τον πάτο και τις 4 πλευρές ενός τετράγωνου ταψιού διαστάσεων 22 x 22 cm με 2 φύλλα λαδόκολλας, τοποθετώντας τα κάθετα μεταξύ τους και αφήνοντας τα να προεξέχουν τουλάχιστον 2,5 cm από τις τέσσερις πλευρές για να μπορέσετε εύκολα να αφαιρέσετε την βάση από το ταψί.
Ανακατέψτε 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού και 1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη στο μπολ ενός μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό μίξερ χειρός). Τρίψτε το ξύσμα στη ζάχαρη μέχρι να αναδυθεί το άρωμά του. Προσθέστε 12 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Χτυπήστε με το εξάρτημα ανάδευσης σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες, περίπου 2 λεπτά. Καθαρίστε τα τοιχώματα του μπολ με μια εύκαμπτη σπάτουλα.
Προσθέστε 1 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν ψιλά ψίχουλα ζύμης (περίπου όπως του κουραμπιέ), για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Μεταφέρετε στο ταψί και πιέστε με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο στρώμα.
Ψήστε μέχρι η κρούστα να πάρει ένα ελαφρύ χρυσοκάστανο χρώμα στα άκρα, για 15 έως 22 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση.
Φτιάξτε τη γέμιση
Σπάστε 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα μεσαίο μπολ και χτυπήστε τα με ένα σύρμα. Προσθέστε 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού, 3/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού, 1 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι στο μπολ με τα αυγά. Χτυπήστε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Κοσκινίστε 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις πάνω από το μείγμα και χτυπήστε μέχρι να γίνει ομοιογενές και να αναμειχθεί καλά.
Όταν η βάση είναι έτοιμη, ρίξτε αμέσως τη γέμιση ενώ η βάση είναι ακόμα ζεστή. Ψήστε μέχρι η γέμιση να πήξει ελαφρώς στο κέντρο, για 18 έως 20′. Τοποθετήστε το ταψί σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι το επόμενο πρωί.
Κόψτε το σε 16 κομμάτια, βουτώντας το μαχαίρι σε ζεστό νερό και σκουπίζοντάς το μεταξύ κάθε κοπής για να έχετε τα πιο καθαρά κομμάτια. Ακριβώς πριν σερβίρετε, βάλτε λίγη ζάχαρη άχνη σε ένα λεπτό κόσκινο και πασπαλίστε γενναιόδωρα τις μπάρες λεμονιού σε ομοιόμορφη στρώση.
Διαβάστε επίσης
Όταν το ξινό έγινε γλυκό: 10 super συνταγές με λεμόνι