Η φριτέζα αέρος έγινε ομολογουμένως το αγαπημένο gadget μαγειρικής σε πολλά νοικοκυριά. Αλλά όσο έχει μπει αποφασιστικά στην καθημερινότητά μας, άλλο τόσο βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της και στο μαγείρεμα των υλικών. Για παράδειγμα, πολύ συχνά οι τηγανητές πατάτες δεν γίνονται όσο τραγανές θα θέλαμε ή οι φτερούγες κοτόπουλου βγαίνουν από το καλάθι άλλοτε μισοψημένες και άλλοτε καμένες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται στην άγνοια των καταναλωτών για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με τον σωστό τρόπο χρήσης της (πχ. τη χωρητικότητα του καλαθιού της φριτέζας, την προθέρμανση της συσκευής κ.ά.) ή το σωστό μαγείρεμα του φαγητού (π.χ. θερμοκρασία ψησίματος, χρήση λιπαρών ουσιών κ.ά.). Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται για να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη, είναι να μάθετε όλα τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε τη φριτέζα σας καλύτερα. Ας τα δούμε παρακάτω αναλυτικά:
Δεν την προθερμαίνετε
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες συσκευές δεν αναφέρουν αυτό το προπαρασκευαστικό βήμα στις οδηγίες χρήσεως. Παρ΄ όλα αυτά, εάν δοκιμάσετε να ζεστάνετε για λίγο τη συσκευή σας πριν το μαγείρεμα, θα παρατηρήσετε αισθητή διαφορά στην υφή και γεύση των φαγητών. Ιδιαίτερα στις συνταγές που μιμούνται τα τηγανητά φαγητά, όπως οι υγιεινές τηγανητές πατάτες στο air fryer, θα δείτε πως αν προηγουμένως προθερμάνετε τη συσκευή, θα έχετε ένα πολύ πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Δεν βάζετε καθόλου λάδι ή το παρακάνετε
Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη περίπτωση. Η φριτέζα αέρος έχει πολυδιαφημιστεί για τη δυνατότητα που μας παρέχει να απολαύσουμε πεντανόστιμα υγιεινά γεύματα με ελάχιστες θερμίδες. Αυτό δε συνεπάγεται την παντελή απουσία λαδιού. Στην πραγματικότητα ακόμα και ελάχιστη ποσότητα λιπαρής ουσίας -στην περίπτωση της φριτέζας επιλέγουμε λάδι και όχι βούτυρο για καλύτερα αποτελέσματα- όχι μόνο δεν μας φορτώνει θερμίδες, αλλά ψήνει και νοστιμίζει καλύτερα το φαγητό. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να προσθέσετε 1 1/2 κουτ. σούπας στο καλάθι γεμάτο πατάτες ή ραντίστε τις με σπρέι λαδιού.
Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα λαδιού επίσης δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Συνεπώς, δεν θα έχετε στο τραπέζι σας το υγιεινό γεύμα που θέλετε ενώ επιπλέον το ζεστό λάδι σε περίσσια ποσότητα πιθανότατα να υπερθερμάνει τη συσκευή σας.
Δεν τσεκάρετε το φαγητό
Πολύ συχνό λάθος που είναι αναμενόμενο να αφήνει τα φαγητά σας μισομαγειρεμένα ή καμένα. Ελέγχετε συχνά το φαγητό, όπως ακριβώς θα κάνατε αν μαγειρεύατε στην κατσαρόλα ή στον φούρνο. Οι οδηγίες ψησίματος, όπως ακριβώς και ο χρόνος ψησίματος που αναγράφεται σε μια οποιαδήποτε συνταγή, δεν εξασφαλίζουν πως το φαγητό θα μαγειρευτεί άψογα χωρίς επίβλεψη. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται επιπλέον να γνωρίζετε και τους ακριβείς χρόνους ψησίματος του κάθε υλικού. Για παράδειγμα, άλλο χρόνο απαιτούν οι φτερούγες κοτόπουλου και άλλον τα λαχανικά. Συμβουλευτείτε για τον σκοπό αυτό τον οδηγό κάθε συσκευής.
Φριτέζα σε λάθος μέγεθος
Η αγορά φριτέζας αέρος που καλύπτει τις ανάγκες σας είναι το άλφα και το ωμέγα για μια ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πριν αγοράσετε τη συσκευή, σιγουρευτείτε πως έχετε κάνει προηγουμένως μια καλή έρευνα αγοράς σχετικά με τα μεγέθη που είναι διαθέσιμα και παράλληλα αναλογιστείτε ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες σε ποσότητα φαγητού σε καθημερινή βάση.
Μισοάδειο ή πολύ γεμάτο καλάθι
Κάθε φριτέζα έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Αν παραγεμίζετε το καλάθι, δεν αφήνετε τον αέρα να περάσει με τον σωστό τρόπο ανάμεσα από τα υλικά και έτσι δεν ψήνονται ομοιόμορφα. Αν από την άλλη, μαγειρεύετε με λίγα υλικά, αυτό θα σας κοστίσει κόπο, χρόνο και οπωσδήποτε χρήμα, αφού θα χρειαστεί να μαγειρέψετε σε πολλές δόσεις το φαγητό σας.