Αν αναζητάτε πιο έντονο άρωμα, φρέσκια γεύση και περισσότερο έλεγχο στο φαγητό σας, τότε ήρθε η στιγμή να κάνετε μία απλή αλλά καθοριστική αλλαγή στην κουζίνα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα μπαχαρικά και να τα αλέσετε με μύλο τη στιγμή που τα χρειάζεστε. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

1. Περισσότερο άρωμα και γεύση

Όταν αλέθουμε τα μπαχαρικά τη στιγμή που πρόκειται να μαγειρέψουμε, απελευθερώνονται τα πολύτιμα αιθέρια έλαιά τους, εκεί ακριβώς που κρύβεται το έντονο άρωμα και η χαρακτηριστική γεύση κάθε μπαχαρικού. Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θα καταλάβετε τη διαφορά γιατί είναι πιο πικάντικο, πιο αρωματικό, πιο έντονο. Το ίδιο ισχύει για το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο, την κανέλα, το μπαχάρι και τόσα άλλα.

2. Τα μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Τα μπαχαρικά που προμηθεύεστε σε σκόνη, όσο καλά κι αν αποθηκευτούν, χάνουν με τον καιρό την έντασή τους. Αντίθετα, τα ολόκληρα μπαχαρικά, διατηρούνται καλύτερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, ιδίως αν τα φυλάξετε σε αεροστεγές, γυάλινο δοχείο, μακριά από φως και υγρασία. Αυτό σημαίνει λιγότερη σπατάλη και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα στα πιάτα σας.

3. Έχετε τον απόλυτο έλεγχο

Με έναν καλό μύλο μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθος άλεσης ανάλογα με το φαγητό που θέλετε να μαγειρέψετε. Αν το αλέσετε ελάχιστα και είναι χοντροκομμένο τότε είναι ιδανικό για μαρινάδες και ψητά ενώ αν επιμείνετε περισσότερο στο άλεσμα τότε θα είναι πιο ψιλό και θα ταιριάζει περισσότερο σε σούπες και σάλτσες. Επιπλέον, μπορείτε να αλέσετε μόνο όση ποσότητα χρειάζεστε, κρατώντας το υπόλοιπο μπαχαρικό ανέπαφο και πιο φρέσκο για να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά.

4. Το μόνο-δικό σας μείγμα

Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα και να τα αποθηκεύσετε σε μικρά βαζάκια με έτοιμες γεύσεις για τα επόμενα μαγειρέματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να συνδυάσετε μαύρο πιπέρι με σιναπόσπορο για ένα μείγμα που απογειώνει ακόμα και την πιο απλή μαρινάδα ή ή γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι για κόκκινες σάλτσες με κρεατικά στην κατσαρόλα.

Και μία συμβουλή

Επιλέξτε έναν καλό μύλο, είναι από τα πιο απλά και αποδοτικά εργαλεία που μπορείτε να προσθέσετε στην κουζίνα σας. Το φαγητό σας θα είναι πεντανόστιμο και οι καλεσμένοι σας ευχαριστημένοι. Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε έναν ηλεκτρικό μύλο που αλέθει τους κόκκους του καφέ γιατί «αντέχει» να τρίξει μεγάλα και σκληρά μπαχάρια όπως είναι το μοσχοκάρυδο ή το μπαχάρι. Θα τον βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρικές συσκευές.

Διαβάστε επίσης

Τα μπαχαρικά στις κουζίνες του κόσμου

Μπαχαρικά στον καφέ; Ναι – 6 νόστιμοι τρόποι να τον απογειώσετε

Πιπέρι: Πόσα είδη υπάρχουν και πώς τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα;