Ποιος μπορεί να πει όχι, τουλάχιστον με ευκολία, σε ένα κομμάτι λαχταριστού cheesecake; Και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να του αντισταθεί, έχει δοκιμάσει cheesecake από air fryer; Μάλλον όχι. Πριν λοιπόν παραδεχτείτε (ελαφρά την καρδία) ότι το cheesecake δεν εντάσσεται στη λίστα με τα αγαπημένα σας γλυκά, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο air fryer που πρόσφατα υποδεχτήκατε στον πάγκο της κουζίνας σας και που ίσως ακόμα δεν έχετε ανακαλύψει στο μέγιστο τις δυνατότητές του!
Δώστε του την ευκαιρία να σας αποδείξει ότι τα πάει εξίσου καταπληκτικά και στα γλυκά και ίσως μια καλή αρχή θα ήταν, αφού φορέσετε την ποδιά σας και φέρετε σε θέση «μάχης» τη συσκευή σας, να επιχειρήσετε την παρακάτω συνταγή. Είναι τόσο εύκολη, γρήγορη και εγγυημένη που από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που θα αντικρίζετε στην κουζίνα σας το air fryer, θα θυμάστε την μέρα εκείνη που φτιάξατε για πρώτη φορά το πιο βελούδινο και ονειρεμένο cheesecake της ζωής σας.
Cheesecake στη φριτέζα αέρος
Υλικά (για 8-10 μερίδες)
200 γρ. μπισκότα (τύπου digestive)
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
500 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
125 γρ. (1/2 φλιτζ.) ζάχαρη άχνη
25 γρ. αλεύρι
2 αυγά
125 ml (1/2 φλιτζ.) κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι
μια πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν μια απαλή πούδρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και έπειτα τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 20 εκ. Τοποθετούμε το ταψί μέσα στη φριτέζα αέρος και ψήνουμε ελαφρώς για περίπου 5′ στους 200° C. Αφαιρούμε από τη συσκευή και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη κρέμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί (με τη βάση μπισκότου) και το στρώνουμε ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης. Έπειτα το τοποθετούμε μέσα στο καλαθάκι της φριτέζας και ψήνουμε αρχικά για 10′ στους 170° C και έπειτα χαμηλώνουμε στους 110° C συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 20-30′.
Αφαιρούμε από τη φριτέζα, αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει (τουλάχιστον για 30′) και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με όποιο γλυκό του κουταλιού θέλουμε ή έχουμε διαθέσιμο στο ψυγείο μας (ιδανικά με γλυκό βύσσινο).