Φτιάχνουμε την πιο υγιεινή εκδοχή της εθιστικά νόστιμης πραλίνας φουντουκιού για να την απλώνουμε στο ψωμί με το μεγάλο κουτάλι χωρίς τύψεις. Η συγκεκριμένη εκδοχή γίνεται με αγνά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, δεν περιέχει ζάχαρη ούτε γαλακτομικά προϊόντα. Έτσι, γίνεται η Νο1 επιλογή για μια διατροφή χωρίς λακτόζη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Και το καλύτερο; Χρειάζονται μόνο 3 συστατικά και μόλις 30 λεπτά από τον χρόνο μας.

Χρησιμοποιούμε κακάο, ψημένα φουντούκια και μέλι ενώ για την vegan του εκδοχή αντικαθιστούμε το μέλι με σιρόπι ή ζάχαρη καρύδας. Θα χρειαστούμε ακόμη ένα πολύ δυνατό μπλέντερ ή πολυκόπτη (τουλάχιστον 1400 Watt) και φυσικά να οπλιστούμε με λίγη υπομονή μέχρι να αλεστούν τα μυρωδάτα φουντούκια. Τα βήματα είναι απλά και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει και με το παραπάνω σε κάθε σοκολατένια μπουκιά.

Ιδέες για σερβίρισμα

Αφήνοντας στην άκρη το γνωστό, λίγο ενοχικό αλλά άκρως απολαυστικό άδειασμα του βάζου με το κουτάλι, υπάρχουν πραγματικά αμέτρητες και το ίδιο γευστικές επιλογές. Την αλείφουμε σε ζεστές προζυμένιες φέτες ψωμιού, σε τορτίγιες, σε φρυγανιές ή βάζουμε μια -ή και δύο- γενναία κουταλιά στο γιαούρτι μαζί με μέλι, ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας, αποξηραμένα ή και φρέσκα φρούτα αλλά και ό,τι άλλο θελήσουμε. Ακόμη μπορεί να γίνει το frosting σε ένα σπιτικό κέικ, το σοκολατένιο topping στις βάφλες, στα pancakes ή το παγωτό βανίλια και η γέμιση στη γλυκιά μας κρέπα.

Ας δούμε παρακάτω τη συνταγή:

 

Πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη
Υλικά
1 3/4 φλιτζ. φουντούκια (200 γρ.)
2 κουτ. σούπας κακάο (30 γρ.)
3 κουτ. σούπας μέλι/λάδι καρύδας/ζάχαρη καρύδας

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τα φουντούκια σε ένα ρηχό ταψί σε μια λεπτή στρώση. Ψήνουμε για 10-15′ μέχρι να αρχίσουν να ξεφλουδίζουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε μεταξύ τους με δύναμη για 2-3′ ώστε να αφαιρεθούν οι φλούδες τους.

Βάζουμε τα ξεφλουδισμένα φουντούκια στο μπλέντερ ή τον πολυκόφτη. Στην αρχή, τα φουντούκια θα αρχίσουν να θρυμματίζονται και στη συνέχεια να μετατρέπονται σιγά σιγά σε μια πηκτή μάζα, έως ότου φτάσουν στην γνωστή μας υγρή, λεπτόρρευστη μορφή του φουντουκοβούτυρου. Θα χρειαστεί να σταματάμε τη διαδικασία κάθε 1 λεπτό περίπου, για να μην υπερθερμανθεί η συσκευή. Επί τη ευκαιρία, μπορούμε με μια σπάτουλα να ξαναφέρνουμε στο κέντρο το μίγμα που βρίσκεται κολλημένο στα τοιχώματα του δοχείου. Για την όλη διαδικασία θα χρειαστούμε από 10-15, ′ ανάλογα με την ισχύ του μπλέντερ.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και αφού το μείγμα μας έχει ομογενοποιηθεί αρκετά, προσθέτουμε το κακάο και το γλυκαντικό που θα επιλέξουμε. Βάζουμε ξανά το μπλέντερ σε λειτουργία μέχρι η πραλίνα μας να γίνει λεπτόρρευστη.

Αποθήκευση και συντήρηση

Και τώρα; Πού μπορούμε να αποθηκεύσουμε την πραλίνα ώστε να διατηρηθεί η γεύση της αναλλοίωτη και να τη απολαμβάνουμε για πολύ καιρό ακόμα; Η απάντηση εξαρτάται από το διάστημα για το οποίο θέλετε να τη συντηρήσετε. Συγκεκριμένα:

  • Μέχρι 1 μήνα: Αποθηκεύστε τη σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για περισσότερο από 1 μήνα: Στην περίπτωση αυτή βάζουμε το γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.
  • Έως 6 μήνες: Βάζουμε την πραλίνα σε ένα ρηχό γυάλινο βάζο στην κατάψυξη.