Η μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ τις πρωινές ώρες ή νωρίς το απόγευμα είναι, για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο ρόφημα, μια μαγική στιγμή. Μυρωδιά που γίνεται ακόμα πιο έντονη και μεθυστική όταν οι πρώτες σταγόνες του ζεστού νερού αρχίζουν να τον βρέχουν. Είναι άλλωστε εκείνη η στιγμή που αξίζει να μπει στον κόπο κανείς να φτιάξει έναν καφέ φίλτρου στο σπίτι με μια από τις μεθόδους pour over, κοινώς της αργής, σταθερής ή διακοπτόμενης ροής του νερού πάνω στον αλεσμένο καφέ.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε, που η κάθε μια μας δίνει και διαφορετικό αποτέλεσμά. Μια από αυτές είναι και το Clever Dripper. Ένα πλαστικό σκεύος σε κωνικό σχήμα, μοιάζει με το V60, που στη βάση του διαθέτει μια ειδική, «έξυπνη» βαλβίδα. Στην ουσία πρόκειται για μια μέθοδο η οποία συνδυάζει το full-immersion, δηλαδή την πλήρη εμβάπτιση του καφέ στο ζεστό νερό, με εκείνη της γαλλικής πρέσας. Αυτό που μας δίνει η συγκεκριμένη είναι ένα φλιτζάνι με γεμάτο σώμα, χωρίς όμως ίχνος από πικράδες και ιζήματα όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γαλλικής πρέσας. Και αυτό οφείλεται στο «έξυπνο» της υπόθεσης, δηλαδή στη βαλβίδα που διαθέτει το Clever στον πυθμένα και επιτρέπει μόνο στο ρόφημα να καταλήξει στην κούπα.
Επίσης το Clever μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία του ροφήματος μας σε όλη τη διάρκεια παρασκευής αλλά και να ελέγχουμε το χρόνο του immersion αλλά και της εκχείλισης.

Ποια είναι η διαδικασία;

Για να ετοιμάσουμε έναν καφέ φίλτρου με το Clever δεν χρειάζεται να κοπιάσουμε, απλά να διαθέσουμε 4-5 λεπτά. Η παρασκευή είναι πολύ εύκολη. Θέλουμε 20 γραμμάρια καφέ μέτρια αλεσμένο και 300ml ζεστό νερό. Θα πρέπει να προσέξουμε το νερό να μη φτάσει στο σημείο βρασμού, δηλαδή στους 100 βαθμούς, αλλά να το σταματήσουμε γύρω στους 90-92. Όπως σε κάθε παρασκευή καφέ φίλτρου, έτσι κι εδώ, είναι απαραίτητο να βρέξουμε καλά το χάρτινο φίλτρο πριν τοποθετήσετε τον καφέ. Στη συνέχεια καταβρέχουμε όλη την επιφάνεια του αλεσμένου καφέ και μετά από 30 περίπου δευτερόλεπτα, ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό. Έπειτα, αφήνουμε τον καφέ να «ξεκουραστεί» στο νερό για περίπου δύο με δυόμισι λεπτά. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να σκεπάσουμε το Clever με το ειδικό καπάκι του ώστε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία. Όταν περάσει ο απαραίτητος χρόνος, τοποθετήσετε το Clever πάνω στην κούπα ή το φλιτζάνι, και εκείνο με το που έρθει σε επαφή με το σκεύος ελευθερώνεται η βαλβίδα και αρχίζει η εκχύλιση του καφέ. Τόσο απλά και εύκολα.

Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε, όπως σας είπαμε, είναι ένα γεμάτο σε σώμα ρόφημα, με έντονη γεύση και πλούσιο άρωμα. Αυτά άλλωστε είναι και τα θετικά στοιχεία του Clever αλλά και ο λόγος να το προτιμήσετε. Οι πιο ειδικοί, δηλαδή οι baristi, το επιλέγουν γιατί με αυτό τον τρόπο παρασκευής έχουν τον έλεγχο του χρόνου εμβάπτισης του καφέ που τους επιτρέπει να δώσουν περισσότερες ή λιγότερες οξύτητες και εντάσεις στο τελικό ρόφημα.