Το σκόρδο είναι γεμάτο βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, δίνει χαρακτήρα στις συνταγές μας, λόγω των αρωμάτων του, και αποτελεί βασικό συστατικό στη μαγειρική. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, αν μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη το περισσευούμενο σκόρδο και αν ναι: πώς μπορούμε να το κάνουμε σωστά; Είτε επιλέξουμε να παγώσουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, είτε ψιλοκομμένο, είτε πάστα σκόρδου, απαιτείται πολύ λίγος χρόνος προετοιμασίας και είναι πολύ εύκολα τα βήματα.
Πώς να καταψύξουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου
Βήμα 1ο
Ξεφλουδίζουμε κάθε σκελίδα πριν τις βάλουμε στην κατάψυξη, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να ξεφλουδιστούν μόλις παγώσουν.
Βήμα 2ο
Στρώνουμε μία λαδόκολλα σ’ ένα ταψί, τοποθετούμε τις σκελίδες και βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για μερικές ώρες.
Βήμα 3ο
Μόλις παγώσουν, βάζουμε όλες τις σκελίδες σκόρδου σε σακουλάκι τροφίμων ή σε δοχείο αποθήκευσης και κλείνουμε αεροστεγώς. Σημειώνουμε στο εξωτερικό της συσκευασίας την ημερομηνία, που τις αποθηκεύσαμε.
Σημ.: Οι σκελίδες ξεπαγώνονται σωστά στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πώς να καταψύξουμε ψιλοκομμένο σκόρδο ή πάστα σκόρδου
Το κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σκόρδο ή η πάστα σκόρδου μπορούν να προστεθούν απευθείας σε ό,τι μαγειρεύουμε, βοηθώντας μας να εξοικονομήσουμε χρόνο. Μάλιστα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κατεψυγμένο σκόρδο, κατευθείαν από την κατάψυξη, αφού δεν απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία για ξεπάγωμα.
Βήμα 1ο
Ξεφλουδίζουμε κάθε σκελίδα πριν τις βάλουμε στην κατάψυξη.
Βήμα 2ο
Πολτοποιούμε ή ψιλοκόβουμε το σκόρδο, αναλόγως πως θέλουμε να το αποθηκεύσουμε. Χρησιμοποιούμε είτε το ειδικό εργαλείο είτε καλά ακονισμένο μαχαίρι.
Βήμα 3ο
Χρησιμοποιούμε παγοθήκες, για να φτιάξουμε τα παγάκια σκόρδου. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας σκόρδο, προσθέτοντας και λίγο νερό.
Για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη;
Οι ολόκληρες σκελίδες σκόρδου διατηρούνται έως και για ένα χρόνο στην κατάψυξη. Τα παγάκια σκόρδου μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη για πολλούς μήνες αν είναι κλεισμένα σε δοχείο ή σακουλάκι φαγητού αεροστεγώς. Πάντα βγάζοντας το κατεψυγμένο τρόφιμο ελέγχουμε για σημάδια που δείχνουν ότι έχει χαλάσει.