Το μαγείρεμα στον ατμό αποτελεί μια οικονομική και υγιεινή πρακτική που αξίζει να δοκιμάσουμε. Μάλιστα επιλέγοντας για τον σκοπό αυτό το καλάθι ατμού από μπαμπού, βάζουμε ένα απόλυτα βιώσιμο υλικό στη κουζίνα μας και την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά μας.
Τι είναι το καλάθι ατμού από μπαμπού
Το καλάθι ατμού από μπαμπού (ή μπαμπού ατμομάγειρας) είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο κουζίνας που χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική κουζίνα. Πώς όμως ακριβώς λειτουργεί; Το καλάθι είναι κατασκευασμένο από φυσικές ίνες μπαμπού, ένα βιώσιμο υλικό με αντοχή στη θερμότητα. Αποτελείται από ένα ή περισσότερα καλάθια που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και κλείνουν με ένα καπάκι στην κορυφή. Τα καλάθια (ή το καλάθι) τοποθετούνται πάνω από μια κατσαρόλα (ή πάνω σε ένα γουόκ στην ασιατική κουζίνα) με νερό που σιγοβράζει, επιτρέποντας στον ατμό να περάσει μέσα από αυτά και να μαγειρέψει ομοιόμορφα τα τρόφιμα με υγιεινό τρόπο. Το καπάκι βοηθά τον ατμό να παγιδευτεί σε κάθε καλάθι δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον μαγειρέματος που διατηρεί τη γεύση, την υφή και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.
Γιατί να το επιλέξουμε
Το μαγείρεμα στον ατμό έχει πολλαπλά οφέλη που αφορούν κυρίως στον μειωμένο χρόνο μαγειρέματος (σε σχέση με το μαγείρεμα στον φούρνο) και στο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα χωρίς τη χρήση λαδιού ή βουτύρου. Όλα αυτά το καθιστούν συνεπώς ιδανική επιλογή για όσους επιλέγουν να τρώνε υγιεινά σε καθημερινή βάση ή για εκείνους που ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα διατροφής.
Στον ατμό μπορεί κανείς να μαγειρέψει με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με καλάθια ατμού από μέταλλο ή μπαμπού και με ηλεκτρικό ατμομάγειρα. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του καλαθιού από μπαμπού είναι ότι το καπάκι του δεν συγκεντρώνει υγρασία, αποτρέποντας έτσι την αλλοίωση της υφής και της γεύσης των φαγητών. Επιπλέον, μπορούμε να μαγειρέψουμε ταυτόχρονα τρόφιμα με διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος, βάζοντας εκείνα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο κάτω καλάθι. Μάλιστα, είναι ιδανικός τρόπος για να ξαναζεστάνουμε το φαγητό χωρίς να χαλάσει η γεύση του.
Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε ίχνος λιπαρής ουσίας, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του υλικού, καθιστούν τον μπαμπού ατμομάγειρα μια πολύ καλή λύση για υγιεινά γεύματα με εύκολο τρόπο.
Πού μπορούμε να τον βρούμε
Μπορούμε να αναζητήσουμε έναν μπαμπού ατμομάγειρα (ή ένα καλάθι ατμού από μπαμπού) με ένα ή περισσότερα επίπεδα (καλάθια) σε φυσικά καταστήματα και σε online shops με είδη και σκεύη μαγειρικής. Οι τιμές του ξεκινούν από περίπου 5 ευρώ για ένα καλάθι και από 20-25 ευρώ για περισσότερα.
Από τη θεωρία στην πράξη
Πώς τον χρησιμοποιούμε; Παρακάτω παρουσιάζουμε κάθε βήμα αναλυτικά για να μην μείνει καμιά απορία άλυτη!
1. Συγκεντρώστε τα υλικά: Επιλέξτε τα υλικά που θέλετε να μαγειρέψετε. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε λαχανικά, ρύζι, θαλασσινά και ζυμαρικά.
2. Σκεπάστε τον πάτο του καλαθιού (προαιρετικά): Για να αποφύγετε να κολλήσουν τα τρόφιμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα στρώμα από χαρτί ψησίματος στη βάση του ατμομάγειρα.
3. Βράστε νερό: Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό, φροντίζοντας η στάθμη του νερού να είναι κάτω από τη βάση του ατμομάγειρα. Βράστε το νερό σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
4. Τοποθετήστε τα τρόφιμα: Τοποθετήστε τα τρόφιμα στο καλάθι αφήνοντας αρκετό χώρο για να κυκλοφορεί ο ατμός.
5. Στοιβάξτε τα καλάθια: Αν έχετε πολλαπλά καλάθια, στοιβάξτε τα το ένα πάνω στο άλλο και τοποθετήστε το καπάκι στην κορυφή.
6. Τοποθετήστε τον ατμομάγειρα στην κατσαρόλα: Τοποθετήστε τον ατμομάγειρα προσεκτικά πάνω στην κατσαρόλα φροντίζοντας το νερό να μην αγγίζει τη βάση του ατμομάγειρα.
7. Καλύψτε με το καπάκι: Καλύψτε το καλάθι ατμού με το καπάκι του προσέχοντας να κουμπώσει καλά.
8. Μαγειρέψτε τα υλικά: αφήστε τα μαγειρευτούν μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ελέγχοντας περιοδικά για να αποφύγετε να απορροφήσουν υπερβολική υγρασία.
9. Σερβίρετε και απολαύστε: Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρέστε προσεκτικά τον καλάθι από την κατσαρόλα και σερβίρετε.
Πώς να τον καθαρίσουμε
Πολύ απλά και εύκολα. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι και ήπιο σαπούνι. Στη συνέχεια ξεπλένουμε το καλάθι και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μούχλας. Το μπαμπού είναι ένα πολύ απορροφητικό υλικό, γι΄αυτό χρειάζεται να αφήσουμε το καλάθι μας να στεγνώσει αρκετά καλά: ακόμη κι αν μας φαίνεται στεγνό, εσωτερικά πιθανότατα να διατηρεί αρκετή υγρασία.
Χρήσιμα tips
1. Τοποθετήστε τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος στο κάτω καλάθι.
2. Για ομοιόμορφο μαγείρεμα λαχανικών, τοποθετήστε τα πιο σκληρά μέρη προς το κέντρο του καλαθιού.
3. Χρησιμοποιήστε χαρτί ψησίματος κάτω από κρέατα ή ψάρια ώστε να μην απορροφήσει το μπαμπού δυσάρεστες οσμές.
4. Προσθέστε επιπλέον γεύση χρησιμοποιώντας ζωμό λαχανικών ή κρέατος αντί για νερό και βάζοντας φρέσκα μυρωδικά ανάμεσα στα τρόφιμα.
5. Αποφύγετε την υπερφόρτωση των καλαθιών για να διασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.