Ποιος δεν είναι λάτρης του BBQ και της ωραίας, καπνιστής γεύσης που αποκτά το φαγητό όταν τυλίγεται από τις φλόγες; Δεν είναι πάντα εφικτό όμως είτε λόγω έλλειψης χώρου είτε λόγω καιρικών συνθηκών να ανάψουμε φωτιά. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές που μπορούν να καλύψουν το γευστικό αυτό κενό.
Καπνιστή πάπρικα
Η πάπρικα είναι μπαχαρικό που φτιάχνεται από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές. Στην καπνιστή εκδοχή της οι πιπεριές αποξηραίνονται πάνω από φωτιά σε ξύλα για να αποκτήσουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Στα μπαχαροπωλεία θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από είδη πάπρικας για να πασπαλίσετε τα τηγανητά ή ποσέ αβγά σας ή για να δώσετε μια ωραία, καπνιστή νότα στα μπιφτέκια ή τις μπριζόλες σας που ψήνετε στη γάστρα ή το σχαροτήγανο. Δοκιμάστε την επίσης σε ψάρια αλλά και σούπες.
Καπνιστό ελαιόλαδο
Αποτελεί μια μίξη ελαιολάδου με καπνό από ξύλα βελανιδιάς, συμήδας και οξιάς και το αποτέλεσμα δίνει παντού βαθιά, καπνιστή νοστιμιά. Είναι λίγο ακριβό και με έντονη γεύση και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Ραντίστε με λίγες σταγόνες κρέατα, ψάρια, πουλερικά, ψητά λαχανικά ή όπου αλλού επιθυμείτε, είναι η ιδανική πινελιά για το τελείωμα ενός πιάτου. Απογειώνει κάθε δημιουργία.
Μαύρο κάρδαμο
Στο άκουσμα της λέξης «κάρδαμο», σκεφτόμαστε αυτόματα το πράσινο, που είναι από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά που έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας. Το μαύρο κάρδαμο όπως είναι διαφορετικό αφού προσθέτοντας ελάχιστη ποσότητα (2-3 κόκκους) στο φαγητό σας θα του δώσετε καπνιστό χαρακτήρα. Είναι ιδανικό για ινδικές συνταγές και μπορείτε να το βρείτε και σε μίγματα όπως κάρι και γκαράμ μασάλα.
Πιπεριές Τσιπότλ
Πρόκειται για πιπεριές χαλαπένιο που έχουν αποξηρανθεί και μετά καπνιστεί οπότε είναι πικάντικες και έχουν επίσης καπνιστή γεύση. Θα τις βρείτε στην αγορά σε σκόνη αλλά και ολόκληρες και ταιριάζουν υπέροχα σε σάλτσες ντομάτας, σάλσα αλλά και λαχανικά. Προσθέστε την τριμμένη εκδοχή τους σε ντιπ για να συνοδεύσετε τάκος, ψητά κρέατα ή λαχανικά.
Καπνιστό τυρί
Τα καπνιστά τυριά έχουν άλλη νοστιμιά. Δοκιμάστε τα σε γέμιση κρεατικών που θα ψήσετε στη γάστρα, ζυμαρικά, πίτες ή ακόμα και στο τέλος ενός γεύματος με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Λίγοι κύβοι μαζί με άλλα μαλακά τυριά στην πίτσα και ελάχιστο δεντρολίβανο θα την απογειώσουν.
Καπνιστό αλάτι
Όπως το καπνιστό ελαιόλαδο, έτσι και το καπνιστό αλάτι είναι εξαιρετικοί τρόποι για το τελείωμα ενός πιάτου. Είναι η πινελιά που δεν θέλει και πολλή φαντασία για να δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στο φαγητό.
Δείτε επίσης
Τα ιδανικά ψάρια για ψήσιμο στη σχάρα
6 λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε λαχανικά στη σχάρα
BBQ με φρούτα στη σχάρα! Πώς θα τα ετοιμάσετε και πώς θα τα απολαύσετε