Το φετινό Πάσχα μας βρίσκει όλους στο σπίτι και χωρίς τη δυνατότητα να ανάψουμε κάρβουνα για σούβλα. Το πασχαλινό αρνάκι λοιπόν, θα μπει εναλλακτικά στο φούρνο και για να είναι σίγουρα επιτυχημένο, συγκεντρώσαμε 5 tips που πρέπει να ακολουθήσετε.

1. Επιλέξτε τη σωστή κοπή
Αν έχετε σκοπό να φτιάξετε κάποιο αρνίσιο ρολό για το πασχαλινό τραπέζι, τότε πρέπει να ενημερώσετε τον κρεοπώλη σας, για να σας το ξεκοκκαλίσει και να το ανοίξει ανάλογα, για να μπορέτε εσείς μετά να προσθέσετε τη γέμιση και να το τυλίξετε σε ρολό. Εναλλακτικά, επιλέξτε αρνίσιο μπουτάκι με κόκκαλο, που είναι και η πιο κλασική επιλογή για φούρνο.

2. Παραλείψτε τη μαρινάδα
Το αρνίσιο μπουτάκι είναι ένα τρυφερό κομμάτι κρέατος, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο μαρινάρισμα. Έτσι δεν χρειάζεται να το προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα, άρα γλυτώνετε χρόνο από την προετοιμασία του. Προτιμήστε τα απλά και κλασικά υλικά για αρνάκι όπως σκόρδο, μουστάρδα, δεντρολίβανο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αρκούν για να κάνουν το φαγητό σας πεντανόστιμο.

3. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος
Το θερμόμετρο είναι ο ακριβέστερος τρόπος να ελέγξετε το ψήσιμο και να βγάλετε τα αρνάκι από τον φούρνο προτού παραψηθεί και στεγνώσει. Κάθε κρέας έχει διαφορετικές θερμοκρασίες ψησίματος, γι αυτό και επάνω στα θερμόμετρα ή στις οδηγίες χρήσεις τους, υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις και πληροφορίες. Γενικά πάντως να έχετε υπ’ όψιν ότι για ψήσιμο rare η ενδεικτική θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος είναι 52οC, για μέτριο ψήσιμο η θερμοκρασία είναι 60-65οC, ενώ για καλοψημένο είναι 75-80οC.

4. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο
Αφού βγάλετε το κρέας από το φούρνο, ιδανικά θα πρέπει να το αφήσετε σκεπασμένο, να ξεκουραστεί για 20 έως 30 λεπτά, πριν να το σερβίρετε. Έτσι, όταν το κόψετε δεν θα φύγουν όλοι οι ζωμοί του πάνω στην επιφάνεια κοπής και θα μείνει το κρέας πιο ζουμερό.

5. Κόψτε σωστά τις μερίδες
Κόψτε το κρέας σε κάθετη φορά προς τις μυικές ίνες του, για να είναι μαλακό σε κάθε μπουκιά!

Δείτε επίσης:
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πασχαλινό αρνάκι και κατσικάκι

Αρνάκι με αρωματική κρούστα, πατάτες και αγκινάρες

Αρνάκι μπούτι στο φούρνο με δεντρολίβανο και νεράντζι