Η οργάνωση της τροφοθήκης είναι από εκείνα τα μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά μας. Όταν ξέρουμε τι έχουμε και πού βρίσκεται, το μαγείρεμα γίνεται πιο εύκολο και ευχάριστο, και τα τρόφιμα που αγοράζουμε αξιοποιούνται πλήρως. Με μερικά απλά βήματα μπορούμε να κρατήσουμε την τροφοθήκη μας τακτοποιημένη, λειτουργική και πάντα έτοιμη να μας εξυπηρετήσει.
Φροντίζουμε να βλέπουμε όλα τα τρόφιμα στην τροφοθήκη
Πόσες φορές έχουμε ανακαλύψει πακέτα ξεχασμένα στο πίσω μέρος της τροφοθήκης; Για να το αποφύγουμε, φροντίζουμε να έχουμε ορατότητα σε όλα. Τα διάφανα δοχεία είναι εξαιρετικά βοηθητικά, γιατί μας δείχνουν με μια ματιά πόσο έχει απομείνει από κάθε προϊόν. Αν δεν διαθέτουμε τέτοια, αρκεί να τοποθετούμε τα τρόφιμα ώστε να μη στοιβάζονται και να ξεχωρίζουν εύκολα. Όταν όλα έχουν τη θέση τους, είναι πιο απλό να δούμε τι τελειώνει και να αποφύγουμε τα διπλά αποθέματα.
Εφαρμόζουμε τη λογική «πρώτο μπαίνει, πρώτο βγαίνει»
Όπως στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βάζουμε μπροστά τα προϊόντα που λήγουν νωρίτερα και πίσω εκείνα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι, χρησιμοποιούμε πρώτα ό,τι χρειάζεται και μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων.
Κρατάμε μια ενημερωμένη λίστα
Μια μικρή λίστα στο εσωτερικό της πόρτας της τροφοθήκης μπορεί να κάνει θαύματα. Καταγράφουμε τι υπάρχει μέσα και τι τελειώνει, ώστε να ξέρουμε πάντα τι χρειαζόμαστε. Αυτή η απλή συνήθεια μας γλιτώνει χρόνο στο μαγείρεμα και στα ψώνια και μας βοηθά να έχουμε πλήρη εικόνα των αποθεμάτων μας.
Τοποθετούμε τις υγιεινές επιλογές σε εμφανή σημεία
Όταν τα πιο θρεπτικά τρόφιμα είναι εύκολα προσβάσιμα, είναι και πιο πιθανό να τα επιλέγουμε. Αν για παράδειγμα τα δημητριακά ή οι ξηροί καρποί βρίσκονται πίσω από συσκευασίες αλευριού, ας αλλάξουμε τη διάταξη. Τοποθετούμε τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε πιο συχνά σε ράφια στο ύψος των ματιών, ώστε να τα βρίσκουμε χωρίς κόπο.
Χρησιμοποιούμε όσα έχουμε στην τροφοθήκη
Ο καλύτερος τρόπος να διατηρούμε την τροφοθήκη μας οργανωμένη είναι να τη χρησιμοποιούμε τακτικά. Ας αξιοποιούμε τα υλικά που έχουμε για να δημιουργούμε νέα πιάτα και ιδέες. Ένα γεύμα με όσπρια, ζυμαρικά ή κονσέρβες μπορεί να γίνει νόστιμο και δημιουργικό, αν του δώσουμε λίγη φαντασία. Έτσι, τίποτα δεν πάει χαμένο και κάθε τι που έχουμε βρίσκει τη θέση του στο τραπέζι μας.
Δείτε επίσης
Νεροχύτης: Πώς θα τον κάνουμε να αστράφτει σε λίγα λεπτά