Ζηλεύεις τις καθαρές και τακτοποιημένες κουζίνες που έχουν κάποιοι στα σπίτια τους; Μπορεί και η δική σου να γίνει έτσι, αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα τους.

Στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό να διατηρείς την κουζίνα σου καθαρή και όλα να βρίσκονται πάντα στη σωστή τους θέση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υιοθετήσεις κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες. Έχουμε και λέμε:

Κρατάνε τον πάγκο και το τραπέζι όσο πιο ελεύθερα γίνεται
Δεν τοποθετούν πολλά αντικείμενα πάνω στον πάγκο και το τραπέζι της κουζίνας, όπως δοχεία, σκεύη, ηλεκτρικές μικροσυσκευές ή ακόμη και διακοσμητικά. Όσο πιο μίνιμαλ αυτές οι επιφάνειες τόσο πιο τακτοποιημένη μοιάζει η κουζίνα. Συν ότι θα καθαρίζεται και πιο εύκολα.

Δεν αφήνουν ποτέ άπλυτα στον νεροχύτη
Ακόμη και τα πιάτα και τα φλιτζάνια του πρωινού, που θεωρητικά δεν είναι πολλά σε αριθμό, αν μείνουν άπλυτα μέσα στο νεροχύτη θα κάνουν την κουζίνα να μοιάζει απεριποίητη. Αν έχεις πλυντήριο πιάτων, μην βαριέσαι να τα τοποθετήσεις μέσα αμέσως μόλις τελειώσεις το φαγητό σου, είναι δύσκολο να σου πάρει πάνω από 5 λεπτά. Αλλά και πλυντήριο να μην έχεις, καλό είναι να προγραμματίσεις τον χρόνο σου ανάλογα, ώστε πάντα τα πιάτα να πλένονται αμέσως. Άλλωστε, εκτός από θέμα αισθητικής είναι και θέμα υγιεινής, να μένουν για ώρες υπολείμματα τροφών στο νεροχύτη σου.

Καθαρίζουν όσο μαγειρεύουν
Όταν ετοιμάζεις το καθημερινό γεύμα, αλλά ειδικά στις περιπτώσεις ενός μεγάλου τραπεζιού που φτιάχνεις περισσότερα από ένα φαγητά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζεις στο ενδιάμεσο και να μην τα αφήνεις όλα για το τέλος. Αν πετάς τις φλούδες και τις άδειες συσκευασίες αμέσως στα σκουπίδια και αν φροντίζεις να πλένεις όσα σκεύη προετοιμασίας δεν χρειάζεσαι πια αμέσως μετά τη χρήση τους, τότε δεν θα σου μείνει να καθαρίσεις ένα «βουνό» πραγμάτων στο τέλος -που θα έχεις κουραστεί και από το μαγείρεμα. Συν ότι όσο πιο καθαρή και οργανωμένη η κουζίνα εκείνη την ώρα, τόσο πιο εύκολο να τελειώσεις το μαγείρεμα γρήγορα.

Μαζεύουν το τραπέζι αμέσως μετά το φαγητό
Όσο δελεαστικό και αν είναι να τα αφήσεις όλα πάνω στο τραπέζι μετά το φαγητό και να καθίσεις να δεις ταινία, μην πέσεις στην παγίδα! Τα λερωμένα πιάτα με απομεινάρια φαγητού θα μείνουν εκεί που τα άφησες, δημιουργώντας μια εικόνα απόλυτης ακαταστασίας στην κουζίνα σου, ενώ τα υπολείμματα τροφών θα κολλήσουν πάνω στα πιάτα και τα σκεύη και θα απομακρύνονται πιο δύσκολα μετά. Είναι απλά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις: μαζεύεις το τραπέζι, βάζεις ό,τι απομεινάρια υπάρχουν σε μπολ και μετά στο ψυγείο, βάζεις τα λερωμένα πιάτα και ποτήρια στο πλυντήριο πιάτων, μαζεύεις το τραπεζομάντιλο του φαγητού ή τα σουπλά, απομακρύνοντας και τυχόν ψίχουλα ή πιτσιλιές από το τραπέζι και τέλος!

«Κλείνουν» την κουζίνα κάθε βράδυ
Τα εστιατόρια όταν κλείνουν την κουζίνα το βράδυ φροντίζουν όλα να είναι καθαρά και στη θέση τους και το πάτωμα σκουπισμένο και σφουγγαρισμένο. Αν εφαρμόσεις και εσύ την ίδια τεχνική τότε κάθε πρωί θα ξεκινάς την ημέρα σου μέσα σε μία καθαρή και περιποιημένη κουζίνα.