Αποφάσισες επιτέλους να κοιτάξεις σοβαρά το θέμα κουζίνα, οργανώνοντας σωστά ντουλάπια και συρτάρια ώστε να μην παιδεύεσαι κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις, καταλήγοντας να τα βγάλεις όλα έξω για να βρεις ένα σκεύος. Άψογα! Δες όμως 5 πολύ συχνά οργανωτικά λάθη που αν τα διορθώσεις θα σου λυθούν τα χέρια.
1. Αγνοείς τις «ζώνες»
Ας υποθέσουμε ότι η κουζίνα χωρίζεται σε 3 ζώνες, προετοιμασία, μαγείρεμα, καθάρισμα. Τι θα γίνει αν όσα έχουν σχέση με την κάθε μία δεν βρίσκονται στο σωστό σημείο; Αν θέλεις για παράδειγμα να ανακατέψεις το φαγητό και το συρτάρι με τις κουτάλες βρίσκεται στην άλλη άκρη σε σχέση με την ηλεκτρική κουζίνα, θα πρέπει να διασχίσεις όλο το δωμάτιο. Καθόλου πρακτικό όταν βιάζεσαι! Τι μπορείς να κάνεις; Αποθήκευσε το κάθε τι ακριβώς εκεί που πρέπει -τα πιάτα π.χ. καλό είναι να βρίσκονται κοντά στο πλυντήριο πιάτων, κουτάλες και μαχαιροπίρουνα κοντά στην κουζίνα, τρόφιμα κοντά στον πάγκο προετοιμασίας και πάει λέγοντας.
2. Κρατάς πράγματα που δεν χρησιμοποιείς
Το να διατηρείς μια τάξη στην κουζίνα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη υπόθεση. Τα πράγματα όμως γίνονται δυσκολότερα αν κρατάς άχρηστα αντικείμενα. Και όταν λέμε άχρηστα, εννοούμε οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς για πολύ καιρό, ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί ή όχι. Αν πια σου είναι τόσο δύσκολο να αποχωριστείς το δεύτερο πολυκόφτη ή το τέταρτο πυρίμαχο, απλά βάλε τα σε μία κούτα και αποθήκευσε τα στην αποθήκη για εκείνη την εξαιρετική -και απίθανη- περίπτωση ανάγκης που όντως θα σου χρειαστούν στο μέλλον. (Και κάπως έτσι αποσυμφορείται η κουζίνα και γεμίζει άχρηστα αντικείμενα η αποθήκη…)
3. Χρησιμοποιείς την κουζίνα με τις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» της
Τι εννοούμε; Η κουζίνα που βρήκες έτοιμη στο διαμέρισμα σου ή ακόμη και αυτή που παρήγγειλες η ίδια έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως ενιαία συρτάρια ή συγκεκριμένο αριθμό ραφιών μέσα στα ντουλάπια και λίγο πολύ σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται επακριβώς στις ανάγκες σου κάθε εποχή ή ότι δεν μπορεί να αλλάξεις λίγο τις ρυθμίσεις τους. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαχωριστικά μέσα στα συρτάρια (κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά), μπορείς να αφαιρέσεις κάποιο από τα ράφια του ντουλαπιού αν τα σκεύη σου είναι πολύ ψηλά και να ψάξεις για σημεία που μπορείς να τοποθετήσεις γάντζους εντός και εκτός ντουλαπιών για να κρεμάς αντικείμενα κερδίζοντας χώρο (για παράδειγμα, σε γάντζους δίπλα στην κουζίνα κρεμάς κουτάλες ενώ σε γάντζους στο εσωτερικό της πόρτας του ντουλαπιού με τις κατσαρόλες τοποθετείς τα καπάκια τους).
4. Αγνοείς το ένστικτο σου
Και εμείς ενθουσιαζόμαστε με τις εικόνες τέλεια οργανωμένων ραφιών και ντουλαπιών που βλέπουμε στο internet, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μεταφέρουμε επακριβώς αυτό που βλέπουμε στην δική μας κουζίνα. Ακολούθησε το ένστικτο σου και δες τι πραγματικά εξυπηρετεί εσένα και την οικογένεια σου. Στόχος δεν είναι η τέλεια αναπαράσταση, αλλά να πάρεις έμπνευση και να «κλέψεις» κάποια έξυπνα tips.
5. Νομίζεις ότι μόλις τα βάλεις όλα στη θέση τους έχεις ξεμπερδέψει
Λυπούμαστε που θα σε στενοχωρήσουμε, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η οργάνωση της κουζίνας σου εξελίσσεται μαζί σου. Με άλλα λόγια, οι ανάγκες οι δικές σου και της οικογένειας σου συνεχώς αλλάζουν και αυτό επηρεάζει και το πώς οργανώνεται η κουζίνα. Σκέψου για παράδειγμα ότι μπορεί να προστεθεί ένα νέο μέλος, ένα μωρό που θα αρχίσει να ανοίγει ντουλάπια και να δοκιμάζει διάφορα μόλις αρχίσει να μπουσουλάει ή κάτι πολύ μικρότερης σημασίας όπως για παράδειγμα σκεύη που χρησιμοποιούσες πολύ μία περίοδο πλέον να τα έχεις αφήσει στην άκρη. Τι σημαίνει αυτό; Μαζί με κάθε αλλαγή θα αλλάζει και η οργάνωση της κουζίνας σου. Να είσαι έτοιμη να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές ανά πάσα στιγμή. Ιδανικά σκέψου να τσεκάρεις την οργάνωση της κουζίνας σου 1-2 φορές το χρόνο, τσεκάροντας τι αλλαγές μπορεί να χρειάζονται.