Μπορεί ο καφές ή ένα γλυκό μετά το μεσημεριανό να μας δίνουν αρκετή ενέργεια για όλη την ημέρα, αλλά δεν είναι ούτε μόνιμες ούτε και οι πιο υγιεινές λύσεις. Ο καφές μπορεί να μάς φέρει αϋπνία, ενώ τα γλυκά παχαίνουν. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε ν’ αλλάξουμε συνήθειες, ώστε να έχουμε ενέργεια μέσω της σωστής διατροφής.

Λέμε ναι στους υδατάνθρακες!
Οι υδατάνθρακες είναι πολύ παρεξηγημένοι στις δίαιτες. Όλοι λένε να τους αποφεύγουμε γιατί παχαίνουν. Ωστόσο, αποτελούν πηγές ενέργειας για τον οργανισμό καθώς περιέχουν γλυκόζη. Για να ισορροπήσει η ενέργεια που λαμβάνουμε από τους υδατάνθρακες, αρκεί να τους συνδυάσουμε με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, ώστε να αυξήσουμε τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μας.

Ελέγχουμε τον σίδηρό μας
Αν αισθάνεστε μονίμως και αδικαιολόγητως κούραση και αδυναμία, τότε υπάρχει περίπτωση να έχετε χαμηλό σίδηρο. Η αναιμία είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και επιδεινώνεται σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, όπως η εγκυμοσύνη ή η έμμηνος ρύση. Σε περίπτωση που έχετε χαμηλό σίδηρο, θα χρειαστεί να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής, ανάλογα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας. Παράλληλα, μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά πλούσια σε σίδηρο.

Μήπως έχετε έλλειψη Βιταμίνης D;
Η έλλειψη βιταμίνης προκαλεί κούραση. Πολλοί Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, γεγονός που επιδεινώθηκε λόγω του εγκλεισμού της καραντίνας. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει και να ανακτήσει την ενέργεια που του λείπει.

Μειώστε τη ζάχαρη
Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη δίνουν στιγμιαία ενέργεια στον οργανισμό σας αλλά μακροπρόθεσμα προκαλούν μεγάλη βλάβη τόσο στην υγεία σας όσο και την ψυχολογία σας. Είναι επομένως καλό να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και σνακ με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και προϊόντα ολικής αλέσεως. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνη B, που βοηθά στην απορρόφηση ενέργειας από το φαγητό. Παράλληλα, αποφύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση του προκαλεί κούραση στον οργανισμό την επόμενη μέρα, όταν το επεξεργάζεται.

Επιλέξτε τη σωστή άσκηση που σας ταιριάζει, ανάλογα με τις ανάγκες σας
Δεν χρειάζεται να περνάτε ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο, ειδικά αν η γυμναστική δεν είναι το φόρτε σας. Ακόμη κι αν δεν έχετε χρόνο, αρκούν 10 λεπτά μέσα στη μέρα να αφιερώσετε σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης που αρμόζει στον χαρακτήρα και τις συνήθειές σας. Μπορείτε για παράδειγμα να πατε για λίγο περπάτημα ή να κάνετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης για να ξεπιαστειτε από την καθιστική ζωή. Ακόμα και μια μικρή βόλτα στο ύπαιθρο αναζωογονεί τον οργανισμό, φτιάχνει τη διάθεση και γεμίζει τις μπαταρίες μας. Ένα ιδανικό πρόγραμμα για όλους είναι το pilates που γυμνάζει όλο το σώμα και αυξάνει την αντοχή σας και δυναμώνει όλο το σώμα.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Δείτε επίσης:
Μπάρες ενέργειας χωρίς ψήσιμο

Τα σοκολατένια τρουφάκια-τροφή για τις λειτουργίες του εγκεφάλου!

To smoothie που κάνει καλό στον εγκέφαλο