Μπορεί η διαδικασία της απόψυξης των τροφίμων να φαίνεται απλή ωστόσο δεν γίνεται πάντα σωστά. Συγκεντρώσαμε 4 αξιόπιστες μεθόδους για να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο και ψηφίζουμε την καλύτερη.

Η κάθε τρόπος έχει αφενός το ίδιο αποτέλεσμα -το κοτόπουλο θα ξεπαγώσει- αλλά είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία να γίνεται σωστά και κάθε λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά αν θέλουμε να διατηρηθεί η ποιότητα του πουλερικού. Στα παρακάτω παραδείγματα αναφερόμαστε σε φιλέτο στήθους κοτόπουλου μεσαίου μεγέθους το οποίο έχουμε αποθηκεύσει και παγώσει σε σακούλα τροφίμων.

Φούρνος μικροκυμάτων
Διάρκεια: 4 λεπτά με γύρισμα του φιλέτου στα 2 λεπτά
Είναι ίσως η πιο γρήγορη μέθοδος απόψυξης ωστόσο έχει επιπτώσεις στην υφή του πουλερικού. Η σχετική επιλογή για το ξεπάγωμα λειτουργεί αλλά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οι άκρες του κοτόπουλου αλλάζουν χρώμα (σαν να έχει αρχίσει να ψήνεται στο φουρνάκι) και το υπόλοιπο ελάχιστα στεγνώνει σαν να ήταν εκτεθειμένο για ώρα. Γρήγορη λύση, αποτελεσματική αλλά όχι η καλύτερη.

Ψυγείο
Διάρκεια: περίπου 8-9 ώρες
Μεταφέρετε το πακέτο με το κοτόπουλο σε ένα πιάτο στο ψυγείο και αφήνετε το περιεχόμενο να ξεπαγώσει για περίπου 9 ώρες. Το αποτέλεσμα άψογο, το πουλερικό διατηρεί το ζωηρό ροζ χρώμα του έχοντας αποβάλλει μόνο μερικά υγρά που πετάτε. Είναι η πιο χρονοβόρα και ασφαλής μέθοδος, ειδικά για το καλοκαίρι που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή.

Σε ζεστό νερό
Διάρκεια: 12-15 λεπτά
Γρήγορος τρόπος αλλά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα κρύα τρόφιμα πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C γιατί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες αρχίζει η ανάπτυξη βακτηρίων. Ο ειδικός σε επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το φαγητό, Χάρολντ Μακ Γκι, σε σχετικό άρθρο του στους New York Times προτείνει να βάλουμε το παγωμένο κοτόπουλο (χωρίς να το βγάλουμε από το σακουλάκι) σε ζεστό νερό θερμοκρασίας 60°C. Το νερό είναι τόσο ζεστό με αποτέλεσμα το κρέας να ξεπαγώνει αρκετά γρήγορα ώστε να μην προλάβουν να αναπτυχθούν βακτήρια χωρίς ωστόσο να μαγειρευτεί. Η σάρκα ελαφρά θα ασπρίσει αμυδρά αλλά το κοτόπουλο ούτε θα μαγειρευτεί ούτε θα στεγνώσει.

Κρύο νερό
Διάρκεια: 1-1½ ώρα
Είναι ο τρόπος που θεωρούμε πιο ασφαλή, γρήγορο και πιο αποτελεσματικό. Βυθίζετε το κοτόπουλο όπως είναι στη σακούλα του σε νερό βρύσης και το αφήνετε εντός ψυγείου να ξεπαγώσει αλλάζοντας το νερό κάθε μισή ώρα. Αν το αφήσετε εκτός ψυγείου, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνά τους 4°C για λόγους ασφάλειας. Στο τέλος δεν θα αλλάξει ούτε χρώμα, ούτε υφή, ούτε μυρωδιά.

Δείτε επίσης

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεπαγώνεις κοτόπουλο και γαλοπούλα με ζεστό νερό

Για πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις το κοτόπουλο στην κατάψυξη;

Τροφές που δεν ήξερες ότι μπορούν να μπουν στην κατάψυξη