Εύκολο, οικονομικό και με την πλούσια γεύση της μαστίχας, το σάμαλι είναι από τα πιο κλασικά γλυκά της παραδοσιακής πολίτικης κουζίνας. Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε για να το απολαύσετε όπως πρέπει.
Το ανατολίτικο σάμαλι πρωτοφτιάχτηκε στη Δαμασκό και το όνομά του σημαίνει «Το γλυκό της Δαμασκού». Τα αρωματικά τριαντάφυλλα της περιοχής έδιναν το φημισμένο ροδόνερο που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν στο μοσχοβολιστό σιμιγδαλένιο γλυκό. Το γλυκό «ταξίδεψε» στη Σμύρνη και την Πόλη όπου αντί για ροδόνερο το αρωμάτισαν με μαστίχα.
5 tips για να το πετύχετε
– Μετά από 30 λεπτά ψησίματος, βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το χαράσσετε σε κομμάτια και το ξαναβάζετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει να το κόψετε ευκολότερα και να τραβήξει καλύτερα το σιρόπι.
– Όταν το βγάλετε από το φούρνο το σιροπιάζετε αμέσως με καυτό σιρόπι. Μη βιαστείτε να το ξεφουρνίσετε γιατί αν δεν ψηθεί σωστά δεν θα απορροφήσει σωστά και το σιρόπι.
– Το σάμαλι μπαίνει σε μεγάλο και όχι πολύ βαθύ ταψί για να ψηθεί σωστά.
– Μην το κόψετε αμέσως αφού το βγάλετε από το φούρνο. Περιμένετε να κρυώσει καλά για να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
Δείτε τη συνταγή για σάμαλι από το Olivemagazine.gr ΕΔΩ
Δείτε επίσης
18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ!
Γαλακτομπούρεκο και μπουγάτσα έτσι και… αλλιώς!
Ο μπακλαβάς ξανασυστήνεται σε 10 μοναδικές συνταγές