Σάλτσες και αλείμματα, ο συνδετικός κρίκος των διαφορετικών υλικών σε ένα σάντουιτς. Πικάντικες, δροσερές ή βελούδινες είναι υπεύθυνες για τις ισορροπίες και για την απαραίτητη υγρασία. Σας παρουσιάζουμε 21 συνταγές για να απογειώσετε τα δικά σας σπιτικά σάντουιτς.
21 σάλτσες και αλείμματα
Teriyaki glaze | 15 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
100 ml σόγια σος, 2 κουτ σούπας μέλι ή ζάχαρη καστανή, 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο, 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά, για δέσιμο)
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Αν θέλουμε πιο δεμένο αποτέλεσμα, διαλύουμε κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί.
Mango chutney | 40 λεπτά | Μέτρια
Υλικά
2 ώριμα μάνγκο σε κύβους, 100 ml ξίδι, 100 γρ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, 1 ξυλάκι κανέλα, 2-3 σπόρους καρδάμωμο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το μάνγκο και να πήξει το μείγμα. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Φιστικοβούτυρο με μέλι | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
2 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο, 1 κουτ. σούπας μέλι, 1 κουτ. γλυκού σχοινόπρασο
Διαδικασία
Βάζουμε το φιστικοβούτυρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μέλι και το σχοινόπρασο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Σος αβοκάντο με λάιμ | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
1 ώριμο αβοκάντο, 2 κουτ. σούπας γιαούρτι, 1 κουτ. γλυκού χυμό λάιμ, αλάτι
Διαδικασία
Πολτοποιούμε το αβοκάντο σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τον χυμό λάιμ. Ανακατεύουμε καλά και αλατίζουμε.
Peanut butter sriracha | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
2 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο, 1 κουτ. σούπας sriracha, 1 κουτ. σούπας σόγια σος, 1 κοτυτ. γλυκού χυμό λάιμ
Διαδικασία
Βάζουμε το φιστικοβούτυρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη sriracha, τη σόγια και τον χυμό λάιμ. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία σάλτσα.
Sweet chili sauce | 20 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
3 κόκκινα τσίλι, 2 σκελίδες σκόρδο, 100 ml ξίδι ρυζιού ή λευκό, 100 γρ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά)
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα τσίλι με το σκόρδο. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι, τη ζάχαρη και τα τσίλι με το σκόρδο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Αν θέλουμε πιο πηχτή σάλτσα, βάζουμε κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό.
Βούτυρο με πάπρικα | 3 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
100 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή ή καυτερή
Διαδικασία
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις πάπρικες. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Σος με κάππαρη και άνηθο | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
2 κουτ. σούπας γιαούρτι, 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα, 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ψιλοκομμένη, 1 κουτ. γλυκού άνηθο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και τη μαγιονέζα. Προσθέτουμε την κάππαρη και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά.
Tip: Από τις κορυφαίες σάλτσες και αλείμματα, η σος με κάππαρη και άνηθο είναι δροσερή και δένει τέλεια με τόνο, σολομό ή θαλασσινά.
Πέστο λιαστής ντομάτας | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
100 γρ. λιαστές ντομάτες, 30 γρ. αμύγδαλα, 1 σκελίδα σκόρδο, 50 γρ. παρμεζάνα (προαιρετικά), ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες, τα αμύγδαλα και το σκόρδο μέσα σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε. Αν θέλουμε, βάζουμε και την παρμεζάνα για πιο πλούσια γεύση.
Σος με φέτα και γιαούρτι | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
100 γρ. φέτα, 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το λεμόνι. Πολτοποιούμε με πιρούνι ή μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Tip: Η σος με φέτα και γιαούρτι είναι ιδανική σε σάντουιτς με κοτόπουλο ψητό, γαλοπούλα, μπιφτέκια ή κεμπάπ, αλλά και με λαχανικά ψητά.
Πέστο βασιλικού | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
1 ματσάκι βασιλικό, 50 γρ. κουκουνάρι, 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 1 σκελίδα σκόρδο, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειάζεται.
Tip: Το αρωματικό αυτό ιταλικό spread δένει αρμονικά με μοτσαρέλα και ντομάτα, με κοτόπουλο ή με ψητά λαχανικά.
Caesar dressing | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
4 κουτ. σούπας μαγιονέζα, 2 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα, 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη, 1 κουτ. γλυκού Worcestershire sauce, 1 κουτ. σουπας χυμό λεμονιού, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα με τις αντζούγιες και την παρμεζάνα. Προσθέτουμε το Worcestershire και το λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε λίγο πιπέρι.
Μουστάρδα φιορεντίνα | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
3 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1 κουτ. σούπας μέλι, 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος, 1 πρέζα ρίγανη ή θυμάρι
Διαδικασία
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το μέλι μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα.
Tip: Η συγκεκριμένη μουστάρδα που είναι γλυκόξινη απογειώνει τα σάντουιτς με κοτόπουλο, γαλοπούλα ή και τα πιο γκουρμέ με πάπια.
Πέστο κάππαρης και ελιάς | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
50 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, 1 κουτ. σούπας κάππαρη, 1 σκελίδα σκόρδο, ½ ματσάκι μαϊντανό, 50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε τις ελιές, την κάππαρη, το σκόρδο και τον μαϊντανό μέσα σε ένα μπλέντερ. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Tip: Το πέστο αυτό είναι αλμυρό και έντονο γευστικά. Ιδανικό ταίρι είναι φρέσκο ψωμί, τυριά όπως κατσικίσιο ή φέτα και ψητό κοτόπουλο.
Μαγιονέζα (βασική συνταγή) | 5 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
2 κρόκους ολόφρεσκων αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 250 ml σπορέλαιο ή ηλιέλαιο, 1 κουτ. σούπας λεμόνι ή ξίδι, αλάτι
Διαδικασία
Βάζουμε τους κρόκους και τη μουστάρδα σε ένα μπολ. Χτυπάμε με σύρμα ή μίξερ χειρός για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο πολύ αργά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το λεμόνι ή ξίδι και αλάτι.
Spicy mayo | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
4 κουτ. σούπας μαγιονέζα (βασική συνταγή), 1-2 κουτ. σούπας σάλτσα sriracha ή harissa
Διαδικασία
Βάζουμε τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη σάλτσα sriracha ή harissa και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Wasabi mayo | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
4 κουτ. σούπας μαγιονέζα (βασική συνταγή), 1 κουτ. γλυκού πάστα wasabi
Διαδικασία
Βάζουμε τη μαγιονέζα σε μπολ. Προσθέτουμε το wasabi και ανακατεύουμε καλά.
Tip: Όταν αναφερόμαστε σε σάλτσες και αλείμματα, η wasabi mayo έρχεται πρώτη στο μυαλό μας. Είναι ιδανική για σάντουιτς με τόνο, σολομό ή γαρίδες. Δίνει έντονη πικάντικη γεύση και ταιριάζει τέλεια σε ψωμί σάντουιτς με θαλασσινά.
Σος Thousand Islands | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
4 κουτ. σούπας μαγιονέζα, 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, 1 κουτ. σούπας αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα με την κέτσαπ. Προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Tip: Η σος Thousand Islands είναι ιδανική για σάντουιτς με ζαμπόν, γαλοπούλα ή κοτόπουλο.
Αγιολί (Aioli) | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
4 κουτ. σούπας μαγιονέζα (βασική συνταγή), 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Λιώνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι μέσα σε ένα γουδί. Το ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.
Tip: Το αγιολί δίνει μεσογειακή γεύση στα σάντουιτς. Ταιριάζει σε όσα έχουν τόνο, σολομό, γαρίδες, κοτόπουλο και λαχανικά στη σχάρα.
Ranch dressing | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα, 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι μέσα σε ένα μικρό μπολάκι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο και το λεμόνι. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Tip: Το ranch dressing, μία από τις νόστιμες σάλτσες και αλείμματα, ταιριάζει σε σάντουιτς με κοτόπουλο ψητό ή τηγανητό, γαλοπούλα και τυριά. Χαρίζει δροσερή γεύση.
Honey mustard | 2 λεπτά | Εύκολο
Υλικά
2 κουτ. σούπας μουστάρδα, 2 κουτ. σούπας μέλι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζουμε τη μουστάρδα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μέλι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα.
Συνταγές: Γιώργος Δημητρακόπουλος
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκη Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY