Όσοι έχουμε προσπαθήσει να προσφέρουμε στα παιδιά μας χταπόδι ή γαρίδες, γνωρίζουμε αυτό το βλέμμα καχυποψίας, που συνοδεύει τη θέαση ενός τέτοιου πιάτου. Παρ’ όλ’ αυτά, τα θαλασσινά είναι από τις πιο πολύτιμες διατροφικές επιλογές για τα παιδιά, αρκεί να τους τα παρουσιάσουμε με τρόπο δημιουργικό, διασκεδαστικό και φυσικά γευστικό.

Θρεπτικός θησαυρός από τη θάλασσα

Τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, το χταπόδι, τα καλαμάρια και οι σουπιές είναι γεμάτα πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο και σελήνιο, στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι ενώ η θρεπτική τους αξία είναι αδιαμφισβήτητη, η πρόκληση για εμάς τους γονείς είναι μεγάλη.

Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τα θαλασσινά σε ένα πιάτο, χωρίς γκρίνια;

1. Χταποδοκεφτέδες που θυμίζουν μπιφτέκια
Ξεκινάμε με τον «Δούρειο Ίππο» της παιδικής διατροφής, τα κεφτεδάκια. Αντικαθιστούμε τον κιμά, με χταπόδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε ψίχα ψωμιού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μαϊντανό και λίγη ρίγανη. Τηγανίζουμε ελαφρά ή ψήνουμε και σερβίρουμε με μία σάλτσα της αρεσκείας των παιδιών μας. Ένα πιάτο που δεν μαρτυρά την προέλευσή του, ιδανικό για τους πιο διστακτικούς ουρανίσκους.

2. Μπακαλιαρομπουκίτσες με θυμάρι και παιχνίδι
Το μυστικό εδώ είναι το μέγεθος. Μικρές μπουκίτσες, που τα παιδιά μπορούν να φάνε με το χέρι τους. Ο μπακαλιάρος κόβεται σε κύβους, πασπαλίζεται με αλεύρι και θυμάρι, και τηγανίζεται ελαφρά ή ψήνεται. Αν τον σερβίρουμε με σάλτσα γλυκιάς μουστάρδας, τότε το παιχνίδι έχει κερδηθεί.

3. Γαριδομακαρονάδα. Ένα οικείο πιάτο
Η σύνδεση της γαρίδας με τα αγαπημένα ζυμαρικά, κάνει τη διαφορά. Η γαριδομακαρονάδα, με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και λίγο τριμμένο τυρί, «κρύβει» τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα και τις κάνει φιλικές προς τον δύσκολο καταναλωτή.

4. Καλαμαράκια τηγανητά με καλαμποκάλευρο
Όταν τα καλαμαράκια έχουν τραγανή υφή, τα παιδιά τα δοκιμάζουν ευκολότερα. Το καλαμποκάλευρο δημιουργεί μια χρυσαφένια κρούστα, και τα καλαμαράκια κόβονται σε λεπτές λωρίδες, ώστε να μοιάζουν σχεδόν με τηγανητές πατάτες.

5. Κριθαρότο γαρίδας
Ένα «πιάτο με ελληνικό αέρα», το κριθαρότο είναι κρεμώδες, χορταστικό και αγαπητό. Οι γαρίδες σοτάρονται με κρεμμυδάκι, σβήνονται με λίγο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύονται με το κριθαράκι σε ένα πιάτο που μοσχοβολά θάλασσα.

6. Μπέργκερ ψαριού με βασιλικό
Κανένα παιδί δεν λέει όχι σε μπέργκερ. Αντί για βοδινό, φτιάχνουμε μπιφτέκια με φιλέτο ψαριού (ή ακόμα και μείγμα από γαρίδα και τόνο), προσθέτουμε βασιλικό, λεμόνι και ε.π.ελαιόλαδο. Το ψήνουμε και το βάζουμε σε μικρό ψωμάκι με ντομάτα και μαρούλι. Μπορούμε να συνοδεύσουμε και με chips γλυκοπατάτας, στο airfryer ή στο φούρνο.

7. Σουβλάκια γαρίδας
Γαρίδες μαριναρισμένες με ε.π.ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη περνιούνται σε ξυλάκια, ψήνονται στο φούρνο ή το τηγάνι και σερβίρονται σαν «καλαμάκια». Αν προσθέσουμε χρωματιστές πιπεριές ανάμεσα, γίνεται αμέσως ακόμη πιο διασκεδαστικές.

8. Ριζότο με σουπιές και λαχανικά – θρεπτικό και ελκυστικό
Το κλειδί είναι η ισορροπία. Σουπιές σε μικρά κομματάκια, μαγειρεμένες με καρότα, κολοκύθια και λίγο ρύζι. Η υφή είναι απαλή, η γεύση ήπια και το πιάτο θυμίζει «ριζότο λαχανικών» με θαλασσινά αρώματα.

9. Θαλασσινό σουφλέ
Για τα πιο απαιτητικά παιδιά, το σουφλέ είναι ιδανική λύση. Ένα μείγμα γαρίδας, καλαμαριού ψιλοκομμένων και κολοκυθιού, ανακατεύεται με λευκή σάλτσα λεμονιού, (με λίγο τυρί και γιαούρτι) και προστίθεται πάνω από ζυμαράκια ε.π.ελαιολάδου. Ψήνεται σε φόρμες για ατομικές μερίδες απόλαυσης.

10. Φινόκιο καραμελωμένο με γαρίδες και πράσινα φασολάκια
Συνδυασμός λαχανικών και θαλασσινών με γλυκιά γεύση, για τους πιο τολμηρούς γονείς. Το φινόκιο καραμελώνεται στο τηγάνι, ενώ τα φασολάκια ζεματίζονται και σοτάρονται ελαφρώς, παρέα με τις γαρίδες.

Η συνταγή της επιτυχίας. Φαντασία, επανάληψη και αρκετή υπομονή

Πέρα από τις συνταγές, το κλειδί βρίσκεται στη στάση μας. Δεν πιέζουμε, δεν «συγκρίνουμε» με άλλα παιδιά και σίγουρα δεν απειλούμε. Παίζουμε με τη γεύση, την εμφάνιση και την αφήγηση. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εμπειρίες, κι αν τους δώσουμε όμορφες εμπειρίες με θαλασσινά, αυτές οι τροφές θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Διαβάστε επίσης

Γιατί πρέπει να δίνουμε τηγανίτες στα παιδιά μας για πρωινό;