Τα cookies εκτός από λαχταριστά είναι και εύκολα στην προετοιμασία τους. Αρκεί βέβαια να δώσεις βάση σε κάποια απλά βήματα, ώστε να αποφύγεις λάθη που μπορεί να καταστρέψουν τα αγαπημένα σου μπισκότα.
Συγκεντρώσαμε τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει κάποιος όταν φτιάχνει cookies, ώστε την επόμενη φορά που θα μπεις στην κουζίνα να τα αποφύγεις.
1. Δεν δίνεις σημασία στη θερμοκρασία των υλικών
Όταν σε κάποια συνταγή αναφέρει ότι τα αβγά ή το βούτυρο πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου δεν το κάνουν για να γεμίσουν τη σειρά με λέξεις, αλλά γιατί έτσι πρέπει να γίνει ώστε το αποτέλεσμα που θα έχεις να είναι το σωστό. Διάβασε σωστά τις οδηγίες και προσοχή στις θερμοκρασίες, καθώς κάθε συνταγή έχει τις δικές της απαιτήσεις. Στην περίπτωση του βουτύρου για παράδειγμα, άλλες συνταγές για cookies ζητάνε παγωμένο βούτυρο (απευθείας από το ψυγείο δηλαδή), άλλες βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και άλλες λιωμένο.
2. Προσθέτεις τα υλικά στη ζύμη σε λάθος σειρά
Ή για την ακρίβεια, τα ρίχνεις όλα μαζί στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθούν ζύμη. Το σωστό όμως είναι πρώτα να ανακατεύεις μεταξύ τους τα υγρά υλικά και στη συνέχεια να προσθέτεις σιγά-σιγά τα στέρεα υλικά. Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις τις ιδανικές αναλογίες για να έχει η ζύμη σου σωστή σύσταση και να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε και να κολλάει στα χέρια.
3. Χρησιμοποιείς μπέικιν πάουντερ ή σόδα που έχει λήξει ή μπαγιατέψει
Πάντα και για όλα τα υλικά που χρησιμοποιείς όταν μαγειρεύεις ή φτιάχνεις γλυκά θα πρέπει να ελέγχεις την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Δεν αρκεί μόνο αυτό στην περίπτωση του μπέικιν πάουντερ ή της μαγειρικής σόδας, για να διαπιστώσεις αν είναι κατάλληλα προς χρήση στη ζύμη σου. Αυτό γιατί οι ανοιγμένες συσκευασίες είναι λιγότερο δραστικές μετά από ένα 6μηνο, συνεπώς δεν θα σου δώσουν το ιδανικό φούσκωμα στα cookies και δεν θα τα βοηθήσουν να ψηθούν σωστά. Γι αυτό ή θα προτιμάς φακελάκια με μικρή ποσότητα που καταναλώνονται έγκαιρα ή θα φροντίζεις να ανανεώνεις συχνά τα κουτιά.
4. Ανακατεύεις πολύ τη ζύμη
Για αφράτα cookies που όμως δεν πέφτουν στο ψήσιμο, δεν πρέπει να χτυπάς υπερβολικά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αβγά. Επιπλέον, μόλις μπαίνει το αλεύρι στο μίγμα καλό είναι να γίνεται ένα ανακάτεμα με σπάτουλα σιλικόνης και όχι με μίξερ. Πώς θα ξέρεις πότε να σταματήσεις; Μόλις ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι στο μίγμα είναι έτοιμη η ζύμη.
5. Δεν ανακατεύεις αρκετά τη ζύμη
Ναι, όπως καταλαβαίνεις εκτός από το να ανακατεύεις υπερβολικά τη ζύμη, λάθος είναι και να το κάνεις λιγότερο από όσο χρειάζεται. Ένα βιαστικό και πρόχειρο ανακάτεμα των υλικών δεν θα σου δώσει ομοιογενή ζύμη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν για παράδειγμα σβόλοι αλευριού μέσα στο μίγμα σου. Δώσε μεγάλη προσοχή στα στέρεα υλικά, καθώς αυτά είναι κάπως πιο δύσκολο να ενσωματωθούν.
6. Δεν παγώνεις τη ζύμη
Μόλις τελειώσεις με το ανακάτεμα είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο στη ζύμη σου να «ξεκουραστεί», ιδανικά στο ψυγείο. Μάλιστα μπορείς να έχεις φτιάξει τη ζύμη ακόμη και από την προηγούμενη μέρα και να την έχεις στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη. Έτσι και τα αρώματα των υλικών θα ανακατευτούν καλύτερα και όταν ψήσεις τα cookies σου θα πετύχεις το ιδανικό τραγανό αποτέλεσμα εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά.
7. Βάζεις πάρα πολλά cookies μέσα στο ταψί
Τα cookies όσο ψήνονται απλώνουν, αν λοιπόν στριμώξεις πολλά μέσα στο ταψί το πιθανότερο είναι όσο ψήνονται να κολλήσουν μεταξύ τους και να καταλήξεις με ένα μεγάλο, περίεργο μπισκότο αντί για πολλά μικρά και όμορφα. Αν έχεις δύο ταψιά θα μοιράσεις τα cookies και στα δύο, φροντίζοντας να τους αλλάζεις θέσεις στις σχάρες του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να ψηθούν όλα τα ταψιά σωστά και ομοιόμορφα είτε θα περιμένεις να ψηθεί το κάθε ταψί, πριν βάλεις μέσα το επόμενο.
8. Δεν χρησιμοποιείς αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Αν δεν έχεις κάποιο φύλλο σιλικόνης για ψήσιμο τότε πρέπει απαραιτήτως να στρώνεις το ταψί σου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν τα cookies και καταστραφούν.
9. Ανοίγεις πολλές φορές την πόρτα του φούρνου
Δεν βλέπεις την ώρα να απολαύσεις ζεστά τα cookies σου και για να είσαι σίγουρος ότι θα ψηθούν σωστά και δεν θα καούν δεν σου αρκεί το χρονόμετρο, αλλά θέλεις και να τα κοιτάζεις, ανοίγοντας την πόρτα του φούρνου κάθε 2 λεπτά. Πολύ μεγάλο λάθος αυτό που μάλιστα θα πρέπει να αποφεύγεις γενικά όταν ψήνεις γλυκά στο φούρνο, καθώς κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα πέφτει η θερμοκρασία και επηρεάζεται το ψήσιμο.
10. Προσπαθείς να προσαρμόσεις τις αγαπημένες σου συνταγές στη δίαιτα σου
Γενικά η δίαιτα δεν τα αγαπάει τα γλυκά, αλλά εσύ δεν θέλεις με τίποτα να τα στερηθείς. Αν πιστεύεις όμως ότι μπορείς από μόνος σου να κάνεις μετατροπές σε μία συνταγή, ξέχασε το εκτός και αν έχεις σπουδάσει ζαχαροπλαστική. Οι συνταγές των γλυκών είναι πολύ πιο αυστηρές στην υλοποίηση τους σε σχέση με των φαγητών και γι αυτό οι πειραματισμοί σπανίως πετυχαίνουν. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις βιβλία συνταγών με light γλυκά και ανάμεσα τους σίγουρα θα βρεις και cookies, που θα ετοιμαστούν σωστά και δεν θα σε απογοητεύσουν ούτε με τη γεύση τους ούτε με τον αντίκτυπο στη σιλουέτα σου.
Δες επίσης:
7 tips για τέλεια cookies από μια αυθεντία του είδους
Πόσο χρόνο πρέπει ιδανικά να βουτάς το μπισκότο στο γάλα;