Καταγράφουμε μερικές απλές λύσεις για μικρά προβλήματα που όλοι έχουμε συναντήσει στη μαγειρική μας καθημερινότητα.
1. Για να μην πετάτε τα λεμόνια
Πόσες φορές χρειάζεστε ελάχιστο χυμό λεμονιού, λιγότερο από αυτόν που βγαίνει όταν κόψετε το λεμόνι στη μέση και στύψετε το μισό για να πάρετε το χυμό; Αν μετά δε χρησιμοποιήσετε άμεσα τα λεμόνια, ακόμα και αν τα καλύψετε με μεμβράνη, αλλοιώνονται και φυσικά τα πετάτε. Μπορείτε λοιπόν, για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια, όταν χρειάζεστε ελάχιστη ποσότητα χυμού, αντί να κόβετε το λεμόνι στη μέση να το τρυπάτε με ένα καλαμάκι και να παίρνετε το χυμό που χρειάζεστε απλά στύβοντάς το.
2. Πώς να διατηρείτε πάντα φρέσκα τα μυρωδικά
Για να έχετε έτοιμα φρέσκα μυρωδικά ανά πάσα στιγμή, τα πλένετε καλά και τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη σε ερμητικά κλειστά σακουλάκια τροφίμων. Διατηρούνται ολόφρεσκα για περισσότερο από ένα μήνα και ξεπαγώνουν στο λεπτό.
3. Για να μην εμφανίζονται ζιζάνια σε αλεύρι και ζυμαρικά
Γνωρίζατε ότι βάζοντας ένα φυλλαράκι δάφνης σε ένα βαζάκι με αλεύρι, ζυμαρικά ή ρύζι, αυτή λειτουργεί εντομοαπωθητικά; Θυμηθείτε το αυτό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η αντοχή των παραπάνω περιορίζεται, ειδικά αν αποθηκευτούν λάθος.
4. Πώς να διατηρείτε περισσότερο τα μανιτάρια
Για να διατηρηθούν (ελάχιστα) παραπάνω τα μανιτάρια στο ψυγείο και να μην «γλιτσιάσουν» γρήγορα, απλά τυλίξτε τα με λίγο χαρτί κουζίνας. Απορροφά την υγρασία
5. Για να μην σκληρύνει το αλάτι
Η υγρασία καταστρέφει το αλάτι και το «πετρώνει». Μπορείτε να το αποφύγετε προσθέτοντας λίγο ρύζι στην αλατιέρα σας. Απορροφά την υγρασία.
6. Για να μην πετάτε το τυρί ή πλεόνασμα φαγητού
Εννοείται πως ο χρυσός κανόνας για να μην περισσεύουν τρόφιμα και να καταναλώνονται φρέσκα είναι να προμηθεύεστε και να μαγειρεύετε τις σωστές ποσότητες. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν στιγμές που όλοι το παρακάνουμε. Η κατάψυξη είναι το δεξί μας χέρι στη συντήρηση των τροφίμων και όπως σας έχουμε πει και στο παρελθόν, τα τυριά είναι από τις τροφές που γενικά τα πάνε καλά στην κατάψυξη. Βέβαια, καθώς δεν είναι όλα τα τυριά ίδια, υπάρχουν και κάποια που καλό θα ήταν να μένουν στη συντήρηση.
7. Αν το μέλι κρυσταλώσει…
Φυσικά δεν το πετάτε! Προκειμένου να αποφύγετε την κρυστάλλωση για όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να αποθηκεύετε σωστά το μέλι: σε βάζο καλά κλειστό το οποίο τοποθετείτε σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία. Όταν όμως κρυσταλλώσει το μέλι, υπάρχει και πάλι τρόπος να το επαναφέρετε. Απλώς τοποθετείτε το βάζο σας σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία και η θερμότητα θα το ρευστοποιήσει ξανά πολύ σύντομα.
8. Αν η ζάχαρη πετρώσει…
Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείτε εάν δεν την αποθηκεύσετε σωστά και «πετρώσει» είναι το πέταμα στα σκουπίδια. Μπορείτε να τη μαλακώσετε τοποθετώντας την για λίγες ημέρες σε πλαστική σακούλα μαζί με μια φέτα μήλου. Αν ωστόσο αυτή η εναλλακτική δεν πιάσει δοκιμάστε να τη βάλετε για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων καλυμμένη με ένα κομμάτι νωπό χαρτί κουζίνας.
9. Αν σάς «ξεφύγει» το αλάτι στη σούπα
Προσθέστε στη σούπα ή τη σάλτσα σας μερικές φέτες πατάτας ή μήλου, αφήστε τες να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τες. Θα απορροφήσουν το πλεόνασμα αλατιού. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, δοκιμάστε να προσθέσετε 1 κοφτή κουτ. γλυκού ζάχαρη. Αν και αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, προσθέστε νερό ή ζωμό για να διορθώσετε τη γεύση.
10. Για να ωριμάσουν τα φρούτα πιο γρήγορα
Τα βάζετε σε μια χάρτινη σακούλα με ένα μήλο και τα αφήνετε για μία νύχτα. Τα φρούτα απελευθερώνουν αιθυλένιο που επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμασης άλλων φρούτων.
Δείτε περισσότερες συμβουλές ΕΔΩ