Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε σε μία δίαιτα και η προσπάθεια μας δεν έχει αποτέλεσμα, είναι ότι δεν κάνουμε την σωστή επιλογή με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες.

Σύμφωνα με τη γιατρό Taz Bhatia, που γράφει στο site Mind Body Green (www.mindbodygreen.com), η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φύση, η βιολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλληλεπιδρούν στο σώμα, μπορεί να αποκαταστήσει την εσωτερική αρμονία και να ξεκλειδώσει την ικανότητά μας να φτάσουμε στο ιδανικό βάρος. Όπως αναφέρει, η εμπειρία της, της έχει δείξει ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν κάποιος βελτιστοποιεί τη διατροφή του, τις ορμόνες, την άσκηση ακόμη και τη νοοτροπία του. Εξαιρετικά σημαντικό δε, κρίνεται να αναγνωρίσει κάποιος τον προσωπικό του τύπο απώλειας βάρους, που μπορεί να δώσει πληροφορίες για το ποια δίαιτα και τρόπος ζωής ταιριάζουν καλύτερα στο σώμα και στην προσωπικότητα του.

Η ίδια έχει δημιουργήσει 5 μοναδικούς τύπους απώλειας βάρους, με βάση την ιατρική αλλά και την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και τις κλινικές της γνώσεις πάνω στο βάρος και στην απώλεια του. Κάθε τύπος θα πρέπει να ακολουθεί ελαφρώς διαφορετικά πρωτόκολλα προκείμενου να επαναφέρει την ισορροπία στο σώμα του και να φτάσει στο σωστό βάρος.

Οι 5 τύποι δίαιτας

1. Ο πολεμιστής
Εάν ο τύπος σας είναι ο πολεμιστής, μπορείτε να χειριστείτε το στρες αρκετά καλά -έως ότου δεν θα μπορείτε να το κάνετε. Όταν φορτίζεστε συναισθηματικά, έχετε την τάση να αποθηκεύετε ένταση στο έντερο, οδηγώντας σε πεπτικά προβλήματα και φλεγμονή. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, πρέπει να επικεντρώνονται στην υγεία του ήπατος, καθώς αυτό το όργανο μπορεί να είναι και μία από τις κύριες αδυναμίες τους.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε: Οι πολεμιστές συχνά τα πηγαίνουν καλά στην εξάλειψη πιθανών φλεγμονωδών πρωτεϊνών, όπως η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στα υγιεινά λιπαρά όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και η καρύδα. Εάν είστε πολεμιστής, πιθανότατα θα τα πάτε καλά με ένα συνδυασμό δραστηριότητας υψηλής έντασης που ακολουθείται από πιο χαλαρωτικές κινήσεις όπως η γιόγκα ή το tai chi.

2. Ο προστάτης
Θα διαπιστώσετε ότι αυτός ο τύπος συνήθως έχει μεσαίο έως μεγάλο σωματότυπο και προσπαθεί σκληρά για να χάσει βάρος στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι προστάτες τείνουν να βάζουν τις ανάγκες των άλλων μελών της οικογένειας τους πάνω από τις δικές τους. Εάν είστε προστάτης, μπορεί να έχετε ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο, που δημιουργεί δυσάρεστο φούσκωμα.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε: Ως προστάτης, πιθανότατα θα ξεκινήσετε την απώλεια βάρους μειώνοντας τη ζάχαρη, τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες και το αλκοόλ. Ο περιορισμός της ζάχαρης θα βελτιώσει και τα επίπεδα ινσουλίνης, που είναι το κλειδί για το υγιές βάρος στην περίπτωση σας.

3. Ο σταθεροποιητής
Όπως και ο προστάτης, ως σταθεροποιητής βάζετε συχνά την ευημερία των άλλων πάνω από τη δική σας, αλλά είστε το κέντρο της κοινότητάς σας και εστιάζετε στους στόχους σας. Αυτή η δυαδικότητα δημιουργεί συχνά περισσότερο άγχος, που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ορμονών που επηρεάζουν το βάρος σας. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα συμπτώματα που φέρνει αυτή η ανισορροπία, όπως το ξύπνημα στις 3 το πρωί, η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά και το στήθος ή η απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Οι σταθεροποιητές προσπαθούν σκληρά για να χάσουν βάρος εάν η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη δεν βρίσκονται σε υγιή επίπεδα.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε: Οι σταθεροποιητές αποκτούν καλύτερη ψυχική σαφήνεια και υγιές βάρος με κάποια διαλειμματική νηστεία, περισσότερες πρωτεΐνες και πολλά καλά λιπαρά. Ως σταθεροποιητές πιθανότατα θα έχετε επιτυχία ακολουθώντας μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κετογονική δίαιιτα μπορεί να σας βοηθήσει.

4. Ο δημιουργικός
Με μεσαίο έως μικροκαμωμένο σωματότυπο, πιο δημιουργικός και διαισθητικός, ο τύπος του δημιουργικού χρειάζεται ένα δομημένο μοτίβο διατροφής με συνεχή κατανάλωση πρωτεΐνης καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο δημιουργικός είναι επίσης επιρρεπής σε άγχος και δυσκολεύεται να εστιάσει, και κινδυνεύει να έχει πολλές διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας που στη συνέχεια επηρεάζει τη συνολική διάθεση. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που οφείλεται για το επίμονο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, τις απογευματινές πτώσεις της ή το βραδινό τσίτωμα, αλλά και την κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας. Η διαλειμματική νηστεία δεν συνιστάται για αυτή την κατηγορία.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε: Εκτός από πρωτεΐνη, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον σίδηρο για να θρέψετε τα επινεφρίδια σας και να αποκτήσετε μια σταθερή διάθεση. Ένα στυλ διατροφής πιο κοντά στην Paleo είναι συχνά χρήσιμο για τον δημιουργικό, με σύνθετους υδατάνθρακες από γλυκοπατάτες, κινόα ή άλλους σπόρους με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, χωρίς γλουτένη. Οι ασκήσεις εξισορρόπησης που δεν αυξάνουν την κορτιζόλη είναι βασικές, όπως περπάτημα, γιόγκα, πιλάτες ή κολύμπι.

5. Ο πρωτοπόρος
Ο πιο δυναμικός τύπος απώλειας βάρους είναι ένα μίγμα πολεμιστή και δημιουργικού. Τόσο καινοτόμος όσο και προσηλωμένος στους στόχους του, ο πρωτοπόρος είναι συχνά επιχειρηματίας ή διαχειριστές έργων. Εάν είστε πρωτοπόρος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να τρέφεστε σωστά. Η δομή και η ρουτίνα είναι βασικά για εσάς.

Στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε: Ως πρωτοπόρος, πιθανότατα δεν θα έχετε επιτυχία με τη διαλειμματική νηστεία και θα θελήσετε να τρώτε ένα ισορροπημένο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κάθε 4 ώρες. Ένα πράσινο smoothie είναι ευεργετικό για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία του ήπατος, μαζί με ένα μίγμα καλών λιπαρών. Μια αντιφλεγμονώδης, δίαιτα paleo είναι καλύτερη για αυτή την κατηγορία.

Δείτε επίσης:
Δίαιτα paleo ή αλλιώς η δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων

Αχλάδι ή μήλο; Ήξερες ότι ο σωματότυπος αποκαλύπτει την προδιάθεσή μας σε ασθένειες;

Κουίζ: Διάλεξε φαγητό και θα σου πούμε πόσα κιλά μπορείς να χάσεις!