Εσείς πιστεύετε ότι οι vegetarians και οι vegan έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες;  Όχι βέβαια, υπάρχουν 3 σημαντικές διαφορές που ξεχωρίζουν τους απλούς χορτοφάγους (vegetarian) από τους αυστηρούς χορτοφάγους (vegan).

Η χορτοφαγία όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά και όπως προκύπτει από την ονομασία της, είναι η μορφή διατροφής που αποκλείει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών. Ωστόσο όσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή μοιράζονται ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, στους χορτοφάγους (vegetarians) και στους αυστηρούς χορτοφάγους (vegans). Από που προκύπτει όμως αυτή η διαφοροποίηση;

shutterstock_181302110

Φαγητό
Μπορεί οι vegetarians να αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας ή τα ψάρια, αλλά συνήθως καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιοι ακόμη και αυγά. Από την άλλη πλευρά, οι vegans δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά ούτε και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι.

Άλλα προϊόντα
Για τους vegans, πέρα από την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι αδιανόητη και η χρήση οποιονδήποτε προϊόντων ζωικής προέλευσης για ένδυση ή άλλο σκοπό, όπως οι γούνες, τα δερμάτινα και μάλλινα υφάσματα ή τα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Οι vegetarians ωστόσο είναι πιο ανεκτικοί σε τέτοια ζητήματα.

Φιλοσοφία
Οι διαφορές μεταξύ vegans και vegetarians δεν περιορίζονται μόνο στις τροφές ή τα μη βρώσιμα προϊόντα που επιλέγουν, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη χορτοφαγία γενικά. Ειδικότερα, όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν την απλή χορτοφαγία συνήθως το κάνουν έχοντας κατά νου ότι επιλέγουν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.
Εκείνοι όμως που αποφασίζουν να ακολουθήσουν την αυστηρή χορτοφαγία έχουν ισχυρότερες πεποιθήσεις από έναν μόνο υγιεινό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανθρώπους που αντιτίθενται στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ζώων, γι’ αυτό άλλωστε αρνούνται να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

shutterstock_162649457
Λαχταριστό χορτοφαγικό μπέργκερ από μπιφτέκι λαχανικών

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Χορτοφαγίας
Μία τόσο διάσημη διατροφή με τόσους οπαδούς σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα. Αλλά επειδή όπως είπαμε άλλο οι vegans και άλλο οι vegetarians και οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι δύο:

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα το 1978, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Σύμφωνα με την IVU, η ημέρα αυτή θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1994, στα 50α γενέθλια της «Εταιρείας Χορτοφαγίας», που ίδρυσε την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Άγγλος Ντόναλντ Γουότσον. Ο επονομαζόμενος «Πατέρας της Χορτοφαγίας» είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον πλέον υγιεινό τρόπο ζωής, μακριά από ζωικά παράγωγα και προϊόντα.

shutterstock_192640940_1

Χορτοφαγικά στέκια της Αθήνας
Είτε είστε vegan, είτε vegetarian, είτε απλά κάποιος που έχει μπουχτίσει από το κρέας, η Αθήνα προσφέρει δύο προτάσεις για φαγητό, που σερβίρουν πιάτα που σέβονται τη χορτοφαγία.

Γη. Ο πρώτος vegan-raw πολυχώρος βρίσκεται στη Γλυφάδα και στο μενού του, από το οποίο απουσιάζουν πλήρως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι, θα βρείτε χυμούς, smoothies, γλυκά και σαλάτες, όλα φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και super foods. Σημειώνεται ότι καθώς έχουμε να κάνουμε με raw, δηλαδή ωμά, τα γλυκά δεν ψήνονται, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, συντηρητικά και πρόσθετα.

Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ. 210 9648512.

Avocado. Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα βρίσκουμε το vegetarian restaurant Avocado, με ένα πλούσιο μενού που δεν του λείπει τίποτα, παρά μόνο το κρέας. Σούπες, σαλάτες, πίτσες, πιάτα με ζυμαρικά και ρύζι, συνθέτουν ένα καμβά γεύσεων όπου κυριαρχούν τα λαχανικά. Πολύ καλοί και οι φρέσκοι χυμοί με εκείνους που συνδυάζουν φρούτα με λαχανικά να υπερέχουν.

Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3237878.

Θα λατρέψετε τις vegetarian συνταγές μας, όπως αυτές:

Φασόλια μαύρα Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο

Σελινόριζα με μικρά κρεμμυδάκια αλά πολίτα

Αρωματική χορτόπιτα με ντοματίνια, λιαστή ντομάτα και κουκουνάρι

Μπιφτέκια λαχανικών

Σαλάτα με κινόα, ρεβίθια, ντομάτες, αγγούρι και φέτα