Εντάξει και εμείς λατρεύουμε τον καφέ, αλλά το τσάι δεν είναι τυχαία το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό. Δες, λοιπόν, 9 λόγους που το κάνουν να υπερέχει έναντι του καφέ.
1. Το τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ, άρα είναι λιγότερο πιθανό να σου προκαλέσει ταχυκαρδία, νευρικότητα, αύξηση της καρδιακής πίεσης ή να σε κρατήσει άυπνο.
2. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μάλιστα, οι πολύτιμες πολυφαινόλες του τσαγιού, οι κατεχίνες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι το κάνουν περισσότερο φάρμακο παρά ρόφημα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζοντας το απέναντι στις ασθένειες.
3. Μπορεί να σε ξυπνήσει καλύτερα από ότι ο καφές. Τυχαία νομίζεις το προτιμούν κάποιοι για πρωινό ρόφημα;
4. Το τσάι και ειδικά το πράσινο δίνει ώθηση στον μεταβολισμό και σε βοηθάει να χάσεις βάρος.
5. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Φαντάσου να ζεις στην Ευρώπη το 17ο αιώνα. Το νερό είναι σχεδόν ακατάλληλο για κατανάλωση και προκαλεί πολλές μορφές στομαχικών διαταραχών. Έτσι, για να αποφύγεις την ταλαιπωρία και τις ασθένειες έχεις τις εξής επιλογές: γάλα, ένα λαχταριστό ποτήρι σκέτο βραστό νερό και μπίρα! Γι’ αυτό, το τσάι αποτέλεσε μια ευχάριστη εναλλακτική λύση. Τονωτικό για τον οργανισμό, με πλούσια γεύση και χωρίς καμία από τις παρενέργειες της μπίρας.
6. Κάνει καλό στο άσθμα, τη βρογχίτιδα και τις στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ακόμα και σήμερα το συνιστά ενάντια στους πονοκεφάλους, τη δυσπεψία και ως αντικαταθλιπτικό και αντιγηραντικό.
7. Η καθημερινή κατανάλωσή του θωρακίζει την καρδιά, προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, μειώνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL), ευνοεί τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και χαρίζει λαμπερό χαμόγελο, μια και έχει υψηλή περιεκτικότητα φθορίου.
8. Πέρα από τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που περιέχει, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες P, E και B, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και μέταλλα όπως το χρώμιο, το μαγγάνιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
9. Όσο για το δικό μας τσάι του βουνού, έχει εξίσου πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται επίσης στα φλαβονοειδή. Έχει ευεργετική επίδραση σε κρυολογήματα και φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση, ενώ θεωρείται εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό γιατί περιέχει σίδηρο.