Οι ώρες που τρώμε, οι διατροφικές επιλογές μας και η σωματική άσκηση είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το σωματικό μας βάρος. Ποια όμως είναι η ιδανική ώρα για το τελευταίο γεύμα της ημέρας για να μην ανέβει ο δείκτης της ζυγαριάς;
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism υποστηρίζει ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους αλλά και του σακχάρου στο αίμα. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ή υπέρβαρων ενηλίκων αγγίζει ή και ξεπερνά τα 2.1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, γεγονός που προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί και λόγο εμφάνισης προβλημάτων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης. Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση θερμίδων αργά το βράδυ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης σχετίζονται άμεσα με την αύξηση του σωματικού μας βάρους. «Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε με το ένα γεύμα γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jonathan C. Jun από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Στη μελέτη συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες), προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος μεταβολισμού του δείπνου καταναλώνεται μετά τις 10 το βράδυ σε σύγκριση με αυτό των 6 το απόγευμα. Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν για ύπνο στις 11 το βράδυ. Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους που κάηκε ήταν μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, ακόμα και όταν και στις δύο περιπτώσεις καταναλώθηκαν τα ίδια τρόφιμα. «Κατά μέσο όρο, το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με την κατανάλωση ενός απογευματινού, τελευταίου γεύματος για την ημέρα. Οι επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμισμένο μεταβολισμό», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chenjuan Gu.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ, είναι, όμως, από τις πιο λεπτομερείς. Το βέβαιο πάντως είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ότι όσο πιο νωρίς φάμε το δείπνο μας και σε όσο μεγαλύτερη απόσταση από την ώρα του ύπνου, κινδυνεύουμε λιγότερο από αύξηση του λίπους στο σώμα, καθώς και του σακχάρου στο αίμα.
Δείτε επίσης
Τηλεργασία: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην το παρακάνεις με το φαγητό
Καραντίνα: Η κοινωνική απομόνωση κάνει τους ανθρώπους να «πεινάνε» για παρέα όπως για το φαγητό
Κορωνοϊός: Οι αλλαγές που έφερε στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών