Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς χρησιμοποιείται ως πυκνωτικός παράγων σε διάφορα τρόφιμα, με τις πέρλες της να μπαίνουν σε διάφορες συνταγές. Ευκαιρία να γνωρίσουμε τι ακριβώς είναι.
Η ταπιόκα είναι άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα που υφίστανται ειδική επεξεργασία με σκοπό να απομονωθεί το άμυλο, αλλά και για να απομακρυνθεί μια ουσία, που στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να μετατραπεί σε κυάνιο. Είναι ιθαγενές στη βόρεια περιοχή της Βραζιλίας και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Το φυτό μεταφέρθηκε από τους Πορτογάλους και Ισπανούς εξερευνητές στο μεγαλύτερο τμήμα των Δυτικών Ινδιών και τις ηπείρους της Αφρικής και Ασίας, ενώ σήμερα καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σχετικά χαμηλής διατροφικής αξίας, μια και το βασικό της συστατικό είναι οι υδατάνθρακες, φτηνή όμως, η ταπιόκα αποτελεί βασική τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και ένα νέο υλικό στις δυτικές κουζίνες.
Εμπορικά, το άμυλο μετατρέπεται σε διάφορες μορφές: αλεύρι, γεύμα, προ-μαγειρεμένες λεπτές ή χοντρές νιφάδες, ορθογώνια «στικς» και σφαιρικές «πέρλες». Μάλιστα, οι πέρλες είναι το πιο ευρέως διαθέσιμο σχήμα της ταπιόκα, με τα μεγέθη να κυμαίνονται σε διάμετρο από περίπου 1 mm έως 8 mm, με τις πέρλες 2-3 mm είναι οι πιο κοινές. Σημειώνεται ότι η επεξεργασμένη ταπιόκα συνήθως είναι λευκή, αλλά τα στικς και οι πέρλες, μπορούν να είναι και χρωματισμένα. Οι νιφάδες, τα στικς και οι πέρλες, πρέπει εμποτιστούν καλά πριν το μαγείρεμα, ώστε να ενυδατωθούν, απορροφώντας νερό έως και το διπλάσιο του όγκου τους.
Η ταπιόκα είναι αγαπημένο συστατικό για τους ζαχαροπλάστες, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσουν ενδιαφέρουσα υφή σε κρέμες, τούρτες, πουτίγκες, παγωτά και φρουτοσαλάτες ή να φτιάξουν ζύμες χωρίς γλουτένη, ενώ καθώς δεν έχουν άρωμα και γεύση δεν επηρεάζουν τη γεύση των συνταγών. Η ταπιόκα μπορεί επίσης να δώσει όγκο σε σούπες και πουρέδες, όσο για τις πέρλες τις συναντάμε συχνά σε ροφήματα, όπως boba ή bubble tea.
Μπορείς να βρεις ταπιόκα σε φυσικά καταστήματα με μπαχαρικά ή βιολογικά προϊόντα, καθώς και σε online καταστήματα, με την τιμή να είναι γύρω στα 2 ευρώ για ένα πακέτο των 400γρ.
Δείτε επίσης:
Γλυκά παξιμαδάκια χωρίς γλουτένη με μέλι και χουρμάδες
10 tips απ’ όλο τον κόσμο για να χάσεις βάρος
Επιλέγοντας από υγιεινές έως super τροφές!