Οι ντάκοι μπορεί να είναι συνώνυμο της κρητικής κουζίνας, οι κρητικοί φούρνοι όμως βγάζουν και άλλα νόστιμα παξιμάδια που σίγουρα έχεις δοκιμάσει. Δες πώς θα τα ξεχωρίζεις και μερικές λαχταριστές συνταγές για να τα απολαύσεις.
Ο διπυρίτης άρτος των αρχαίων
Λόγω της ιδιότητάς τους να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παξιμάδια υπήρξαν το “ψωμί” των βοσκών, των αγροτών, των ναυτικών και γενικά όσων δεν μπορούσαν να έχουν καθημερινά φρέσκο ψωμί στο τραπέζι τους. Ο “διπυρίτης άρτος”, όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι επειδή έμπαινε 2 φορές στην πυρά (το φούρνο), έφτασε να γίνει συνώνυμο της κρητικής διατροφής και σήμερα είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα και περιζήτητα τοπικά προϊόντα. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Κρητικά παξιμάδια δεν είναι μόνο οι ντάκοι
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε όλα τα κρητικά παξιμάδια ντάκους, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Τα κρητικά παξιμάδια τα βρίσκεις σε διάφορες, νόστιμες εκδοχές σε όλη την Κρήτη, με τα είδη του να χωρίζονται ανάλογα με το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του: κρίθινο, σταρένιο, σίκαλης, ολικής άλεσης, μιγάδι (με σταρένιο και κρίθινο αλεύρι), εφτάζυμο, αλλά και από χαρουπάλευρο. Όσον αφορά στη διάκριση μεταξύ ντάκων και μη πάλι, αυτό που τα διακρίνει είναι το σχήμα τους: υπάρχει ο ντάκος (κομμένες, μακρόστενες και χοντρές φέτες ψωμιού), η κουλούρα (σε 2 κομμάτια, πανωκαύκαλο και κατωκαύκαλο) και τα μικρά μπουκιές και νταγκάκια, ενώ πλέον συναντάμε και την παξιμαδόκουπα.
Όλο γεύση και θρεπτικά συστατικά
Φτιαγμένα με αγνά υλικά, τα παξιμάδια περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και υδατάνθρακες και είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε και ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο, που τα κάνουν μια απίστευτα υγιεινή τροφή. Παράλληλα, τα περισσότερα κρητικά παξιμάδια δεν περιέχουν ζάχαρη. Στα συν και ότι διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα επιτρέποντας να τα έχεις στο ντουλάπι όλο το χρόνο για να ετοιμάζεις εύκολα και νόστιμα snack και όχι μόνο.
Το κρητικό παξιμάδι μπορεί να καταναλωθεί είτε απευθείας είτε βρεγμένο σε νερό. Προσοχή όμως, βρέχουμε το παξιμάδι για λίγα δευτερόλεπτα για να μαλακώσει χωρίς να σκορπίσει. Αν και στη γευστική συνείδηση των περισσοτέρων το κρητικό παξιμάδι έχει ταυτιστεί με την κριθαροκουλούρα που σερβίρεται με ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και λευκό τυρί, με τα κρητικά παξιμάδια μπορείς να ετοιμάσεις πολλά περισσότερα πιάτα. Άλειψε τα με γιαούρτι και μέλι για πρωινό ή σνακ. Σέρβιρε τα με διάφορα ντιπ και αλείμματα, όπως πάστα ελιάς και τυροσαλάτα ή βάλε τα απλά δίπλα στο πλατό τυριών για να συνοδέψεις κρασί, ούζο και τσικουδιά. Ρίξε μερικές μπουκιές και νταγκάκια μέσα στη σαλάτα, ενώ αν έχεις παξιμαδόκουπα σέρβιρε μέσα τη σαλάτα ή ακόμα και ένα πλούσιο κοκκινιστό. Αν πάλι θες κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό μπορείς να θρυμματίσεις παξιμάδια στο μπλέντερ και να τα κάνεις βάση για αλμυρό ή και γλυκό cheesecake!
5 ντάκοι που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις:
Κρητικό παξιμάδι με κάππαρη και πέστο ντομάτας