Άγχος αυτή η μάστιγα… Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, η κίνηση στους δρόμους, οι υπερωρίες στη δουλειά, η πίεση στη δουλειά και στην οικογένεια, οι τιμές που αυξάνονται και άλλα τόσα αποτελούν αιτίες για να είμαστε διαρκώς σε συνθήκες άγχους. Δυστυχώς το άγχος, πέρα του ότι δεν μας κάνει ψυχικά καλό, επηρεάζει αρνητικά και το σώμα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια από τις αιτίες της παχυσαρκίας και ειδικά του κοιλιακού πάχους. Πώς συμβαίνει αυτό; Θα το αναλύσουμε παρακάτω.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε
Όταν αγχωνόμαστε, το σώμα ανακλαστικά εκκρίνει την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη. Αυτό μας κάνει καλό σε περιπτώσεις που το σώμα μας πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε περιπτώσεις μεγάλου κινδύνου, θέτοντάς μας σε θέση… μάχης. Ωστόσο όταν τα επίπεδα άγχους είναι σε ανιούσα καθημερινά, τότε αυτό αυτό οδηγεί σε μια χρόνια αύξηση της κορτιζόλης, γεγονός που μακροπρόθεσμα δεν μας κάνει καλό. Γιατί; έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κορτιζόλη συνδέεται με το κοιλιακό λίπος και τις αυξημένες τιμές στον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Γιατί ο αγχωμένος εγκέφαλος μάς ωθεί να τρώμε παραπάνω;
Σε εργαστηριακές έρευνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό ωθεί τον κόσμο να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες. Αυτό συμβαίνει διότι η εν λόγω ορμόνη περιορίζει την ευαισθησία του εγκεφάλου μας στη λεπτίνη, η οποία είναι γνωστή και ως ορμόνη του κορεσμού, καθώς ρυθμίζει την όρεξή μας. Επομένως, δεν αισθανόμαστε χορτάτοι, με αποτέλεσμα να τρώμε παραπάνω.
Τα γλυκά απαλύνουν το άγχος;
Η σοκολάτα, τα γλυκά, το παγωτό και άλλα παρόμοια comfort foods λειτουργούν ως… κατασταλτικά του άγχους σε ένα βαθμό καθώς ενεργοποιούν στον εγκέφαλο την ορμόνη της ευχαρίστησης, την ντομαμίνη καθώς και άλλους παρόμοιες νευροδιαβιβαστές. Οπότε κάποιοι τείνουν να συνδέσουν την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων με την ευχαρίστησή τους, με την καλύτερη διάθεσή τους.
Κι όμως δεν συμβαίνει σε όλους. Γιατί;
Σε κάποιους το άγχος ανοίγει την όρεξη, σε κάποιους όχι. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει την απάντηση γιατί δεν συμβαίνει σε όλους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα, το βάρος φέρεται να παίζει κάποιο ρόλο σε όλο αυτό. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι παχύσαρκα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε τσιμπολογήματα και στην ανθυγιεινή διατροφή. Αυτό εξηγείται επιστημονικά επειδή εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για ένα κυτταρικό φαινόμενο, ένα θεμελιώδες έλλειμμα του μεταβολισμού, που εμποδίζει την ινσουλίνη να διεγείρει την πρόσληψη γλυκόζης από το αίμα και τη σύνθεση γλυκογόνου. Αυτό είναι και μια από τις αιτίες της εμφάνισης Διαβήτη Τύπου Β.
Πώς να τρώμε πιο υγιεινά όταν αγχωνόμαστε;
Οι επιστήμονες διατείνονται ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να τρώμε πιο υγιεινές τροφές ακόμη κι όταν τρώμε από στρες. Αρκεί να βάλουμε στο πρόγραμμα κάποιες νέες συνήθειες και ουσιαστικά να προσανατολίσουμε τον εαυτό μας σε άλλες τροφές. Το πιο «σοφό» είναι να αντικαταστήσουμε τα γλυκά με φρούτα.
Τα παρακάτω tips μάς βοηθούν να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση:
- Επιλέγουμε ένα φρούτο που δεν έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε συχνά, πχ μάνγκο, ακτινίδιο, passion fruit… Φυσικά φροντίζουμε να μην είναι κάτι πολύ ακριβό, για να μπορεί να γίνει συνήθειά μας. Και να είναι και ένα φρούτο που μας αρέσει γευστικά, για να πετύχει το πείραμα.
- Κάνουμε αυτήν την άσκηση σε διαφορετικές στιγμές μέσα στη μέρα και σε διάφορα μέρη στο σπίτι ή το γραφείο. Αν για παράδειγμα την κάνουμε μόνο στο τραπέζι της κουζίνας, ο εγκέφαλός μας θα τη συνδέσει αποκλειστικά με το συγκεκριμένο μέρος
- Τις στιγμές που θα αισθανθούμε άγχος, καταφεύγουμε στο «comfort» φρούτο μας, αντί να καταναλώσουμε κάτι ανθυγιεινό και επεξεργασμένο.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε σιγά σιγά να δημιουργήσουμε μια συνήθεια υγιεινού comfort φαγητού, που θα καταναλώνουμε όταν αγχωνόμαστε.
Δεν μένει παρά να το δοκιμάσουμε στην πράξη!…