Φροντίζεις την επιδερμίδα σου όσο περισσότερο μπορείς: Πλένεις το πρόσωπό σου τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με το πιο ακριβό φαρμακευτικό σαπούνι που μπορείς να βρεις, το ενυδατώνεις καθημερινά και έχεις να κοιμηθείς χωρίς να ξεβαφτείς από το τελευταίο σου ξενύχτι στο λύκειο. Γιατί τότε έχεις περισσότερα σπυράκια και από έφηβο; Ίσως ευθύνεται η διατροφή σου, καθώς πολλές τροφές προκαλούν φλεγμονή και κατά συνέπεια ακμή. Οι παρακάτω αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς της λαμπερής και αψεγάδιαστης επιδερμίδας.
1. Γάλα
Λίγοι μπορούν να το μεταβολίσουν σωστά. Πιο συγκεκριμένα, το 65% των ενηλίκων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η Αμερικανική Ακαδημία της Δερματολογίας υποστηρίζει μάλιστα πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής. Μελέτη του 2008 αποκάλυψε πως τα αγόρια που πίνουν γάλα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ακμή, ενώ προηγούμενη μελέτη του 2006 είχε αποδείξει το ίδιο και για τα κορίτσια. Μια από τις επικρατέστερες εξηγήσεις είναι ότι το γάλα είναι γεμάτο με ορμόνες, οι οποίες μένουν στο σώμα ακόμη και μετά την παστερίωση. Αυτές επηρεάζουν τις ήδη υπάρχουσες ορμόνες στο σώμα, όπως η ινσουλίνη, και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη λιπαρότητα στο δέρμα. Για λαμπερή επιδερμίδα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις το αγελαδινό γάλα με κάποιο φυτικό, όπως αμυγδάλου, καρύδας και σόγιας.
2. Αναψυκτικά
Η φλεγμονή στο σώμαμπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και πιθανώς να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά χρόνιων παθήσεων, αλλά και φλεγμονή του δέρματος. Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο φλεγμονώδη τρόφιμα, οπότε, όπως καταλαβαίνεις, η υπερβολική κατανάλωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακμή. Όταν μάλιστα αυτή βρίσκεται σε υγρή μορφή, απορροφάται πιο γρήγορα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα και φλεγμονή. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει επίσης μια πιθανή σχέση ανάμεσα σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και στην ακμή. Κάνε λοιπόν μια χάρη στον οργανισμό σου και προτίμησε νεράκι για να συνοδέψεις το επόμενό σου γεύμα.
3. Πίτσα
Μπορεί να είναι πεντανόστιμη, αλλά η συχνή κατανάλωσή της δεν πρόκειται ποτέ να σου χαρίσει την επιδερμίδα που θέλεις. Το τυρί αλλά και η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά, αυξάνει τη φλεγμονή, προκαλώντας πολλά δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, ακμή και ψωρίαση.
4. Ασπράδια αβγών
Ο μύθος πως ο κρόκος του αβγού είναι βλαβερός για την υγεία έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό, με δεκάδες μελέτες να δείχνουν ότι δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη. Πλέον η επιστήμη δίνει και έναν ακόμη λόγο στους λάτρεις των αβγών να τα τρώνε ολόκληρα, καθώς υποστηρίζει πως ο κρόκος είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για να έχουμε καθαρό δέρμα. Εάν ωστόσο δεν τρως ζωικά προϊόντα μπορείς να βρεις τις εν λόγω βιταμίνες σε άλλα φυτικά, όπως η ντομάτα, οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
5. Μαγιονέζα
Με τον ίδιο τρόπο που το γάλα μπορεί να “αναστατώσει” τις ορμόνες σου, το ίδιο μπορεί να κάνει και η σόγια. Και αυτό γιατί περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες μπορούν να δράσουν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Μόλις οι ορμόνες “ξεφύγουν”, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές, ειδικά γύρω από το στόμα και τη γνάθο. Οι περισσότερες μαγιονέζες παρασκευάζονται με σογιέλαιο, το οποίο είναι επίσης φλεγμονώδες. Βεβαιώσου λοιπόν ότι έχεις διαβάσει τις ετικέτες προσεκτικά, καθώς η σόγια έχει την τάση να κρύβεται σε όλα τα τρόφιμα, από πρωτεϊνούχες μπάρες μέχρι χορτοφαγικά μπέργκερ.
6. Λευκό ψωμί
“Τρόφιμα, όπως τα μακαρόνια και το ψωμί έχει αποδειχθεί πως επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, προκαλώντας παράλληλα ροδόχρου ακμή”, εξηγεί ο διατροφολόγος, Tasneem Bhatia. “Ακόμη και τα ‘υγιεινά’ δημητριακά, τα οποία έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, είναι συνήθως γεμάτα με γλυκόζη, που προκαλεί ρυτίδες”, συνεχίζει. Κορεάτες επιστήμονες παρατήρησαν την ποιότητα της επιδερμίδας ατόμων με ακμή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 εβδομάδων. Στο τέλος της μελέτης, κατέληξαν πως όσοι κατανάλωναν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, είχαν λιγότερα σπυράκια, από όσους έκαναν το αντίθετο.
7. Πρόχειρο φαγητό
Όχι μόνο αποτελεί φλεγμονώδης και λιπαρή τροφή, αλλά μάλιστα δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό, συμπεριλαμβανομένων των Ω3. “Τα ωμέγα 3 μπορούν να μειώσουν την παρουσία της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων”, εξηγεί η διατροφολόγος, Kathy Siegel. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα λέγεται ότι βοηθούν και με την κυκλοθυμία και μειώνουν το άγχος, το οποίο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της ακμής. Επίλεξε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός ή εάν είσαι χορτοφάγος, σπόρους κάνναβης και chia.
8. Κρέας
“Η ομορφιά σχετίζεται και με το κατά πόσο ‘χαρούμενο’ είναι το πεπτικό μας σύστημα”, υποστηρίζει η διατροφολόγος, Susan Tucker. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος που οι vegans και οι χορτοφάγοι έχουν μία λάμψη στην επιδερμίδα τους. “Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι η ακμή, η ροδόχους ακμή και το έκζεμα εξαφανίζονται μόλις κόψουν το κρέας”, λέει, προσθέτοντας ότι τα αντιοξειδωτικά, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα σε μια φυτική διατροφή βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινώνεται σε καθημερινή βάση συμβάλλοντας σε μία υγιέστερη επιδερμίδα.
9. Αλκοόλ
“Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την κακή απορρόφηση ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής”, λέει ο καλλυντικός δερματολόγος, Δρ Kaleroy Papantoniou. “Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι μια γνωστή αιτία ακμής. Το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό βοηθά στην προστασία των πρωτεϊνών κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες κρατούν το δέρμα σας νεανικό και ανθεκτικό”, υποστηρίζει.
10. Ενεργειακά ποτά
Ειδικά οι βιταμίνες Β6 και Β12, που περιέχουν πολλές πολυβιταμίνες και ενεργειακά ποτά, μπορούν να προκαλέσουν ακμή, σύμφωνα με όσα λέει η δερματολόγος, Leslie Baumann. “Αν παρατηρήσετε ότι σάς προκαλούν ακμή, σταματήστε να τα πίνετε και δείτε τη διαφορά”, συμβουλεύει.
Δείτε ακόμα:
Tι έκανε η Τζέσικα Άλμπα και καταπολέμησε την ακμή;