Όλο και περισσότερες έρευνες που απενοχοποιούν τους υδατάνθρακες ως παχυντικές τροφές, δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια, ενώ και οι διατροφολόγοι δεν τους αποκλείουν πια από ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Αλήθεια όμως, ξέρεις πόσους υδατάνθρακες θα έπρεπε να καταναλώνεις καθημερινά;

Όπως δήλωσε στον Independent η διατροφολόγος Kirsty Bamping, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι σε όλους μας, είτε ακολουθούμε μία διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά είτε είμαστε vegetarians ή vegans. «Το 1/3 της καθημερινής διατροφής πρέπει να αποτελείται από αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες, ψωμί και ρύζι και ένα ακόμη 1/3 από φρούτα και λαχανικά», είπε.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Kirsty Bamping περισσότερο από το μισό ποσοστό θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά θα πρέπει να προέρχεται από αμυλούχα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά και όπως σημείωσε αυτό ισχύει και για τους κρεατοφάγους και για τους vegetarians και για τους vegans.

Η Bamping εξηγεί ότι καθώς οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, δεν γίνεται να απουσιάζουν από μία ισορροπημένη διατροφή. Όπως αναφέρει, η απουσία τους μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αφυδάτωση, ζάλη και αδυναμία. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health πάλι, οι κρεατοφάγοι είναι αυτοί που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από την απουσία υδατανθράκων, καθώς τείνουν να τους αντικαθιστούν με λιπαρά τρόφιμα, όπως τυρί, βούτυρο και γάλα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Από την άλλη οι vegetarians και οι vegans αντικαθιστούν συχνά τους υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που όμως σε αντίθεση με τα λιπαρά είναι πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό.