Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κάνει καλό στον οργανισμό μας. Ωστόσο ποια είναι η ιδανική ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα, χωρίς να αγχωνόμαστε για τις συνέπειες στην υγεία μας; Και φυσικά ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να τον καταναλώνουμε;

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει: 3 φλιτζάνια την ημέρα είναι ό,τι πρέπει για να έχουμε όλα τα δυνατά οφέλη στην υγεία μας αλλά και τον εγκέφαλό μας. Γιατί 3 φλιτζάνια; Μια πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένους συσχετίζει την κατανάλωση καφέ με τη γνωστική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα 676 ανθρώπων, όσοι έπιναν συστηματικά καφέ εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένηση σε σχέση με όσους δεν έπιναν. Παράλληλα, όσοι έπιναν 3 φλιτζάνια την ημέρα εμφάνισαν την καλύτερη γνωστική λειτουργία από όλους. Μια έρευνα του Χάρβαρντ, πολύ μεγαλύτερου ποσοτικού δείγματος (208,501 συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες) ενισχύει τον παραπάνω ισχυρισμό. Η συγκεκριμένη έρευνα είχε θέμα τη μακροζωία και τις πιθανότητες θανάτου τα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, όσοι έπιναν καφέ εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν, ενώ η ιδανική ποσότητα είναι από 3,1 έως 5 φλιτζάνια ημερησίως.

Πέρα από την ποσότητα, που είναι πολύ σημαντική για να μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, οι επιστήμονες συστήνουν ότι πρέπει να προσέχουμε 3 συγκεκριμένα πράγματα:

Να φιλτράρουμε τον καφέ
Ο καφές πρέπει να πίνεται φιλτραρισμένος. Γιατί; Αν καταναλώσουμε τους κόκκους ή τη σκόνη του καφέ, τότε μπορεί να περάσουν στον οργανισμό μας τα διτερτένια- κάποια χημικά του καφέ τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερόλης. Αυτό ισχύει και για τον ελληνικό καφέ, που δεν φιλτράρεται. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το κατακάθι του.

Τα πρόσθετα
Για να απολαμβάνουμε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ, ο ιδανικός τρόπος να τον καταναλώσουμε είναι σκέτος, ούτε ζάχαρη ούτε γάλα, πόσω μάλλον άλλα πρόσθετα, όπως σαντιγί για παράδειγμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρουμε τι πίνουμε είναι να φτιάχνουμε μόνοι μας τον καφέ στο σπίτι μας. Μάλιστα, αν θέλουμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, πρέπει να αγοράζουμε τους δικούς μας κόκκους, να τους αλέθουμε και να φτιάχνουμε έναν αυθεντικό, αρωματικό καφέ, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Κοστίζει παραπάνω, αλλά αξίζει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να αγοράσετε και ένα μύλο καφέ.

Να ακούτε το σώμα σας σε σχέση με την κατανάλωση του καφέ
Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας σε ό,τι και αν τρώμε γιατί εκείνο ξέρει καλύτερα πόσο και πότε πρέπει να καταναλώνουμε κάποια τρόφιμα ή ποτά. Αν ο καφές, για παράδειγμα, επηρεάζει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας, τότε πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που τον καταναλώνετε.
Ένα άλλο εύρημα του Χάρβαρντ ήταν ότι ο καφές μάς φτιάχνει τη διάθεση. Πιο συγκεκριμένα, όσοι πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας από εκείνους που δεν πίνουν. Αν ο καφές σάς κάνει να αισθάνεστε όμορφα, τότε να πίνετε. Αν πάλι σας χαλάει, σας προκαλεί προβλήματα στον ύπνο ή σας χαλάει τη διάθεση, τότε μπορείτε να βρείτε άλλα ροφήματα για να πιείτε.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Δείτε επίσης:
Ήξερες ότι ο ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωία;

Coffee pairing: Ξέρετε με τι συνδυάζεται ιδανικά ο καφές σας;

Μπορεί ο καφές να μάς φτιάξει τη διάθεση;