Η Νηστεία είναι Εντολή του Θεού και μάλιστα η μία από τις δύο πρώτες που έδωσε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν «να εργάζεται και να φυλάττει τον Παράδεισο», ενώ η δεύτερη «να μην φάει από τον καρπό του δέντρου της γνώσεως του καλού και του κακού». Στόχο έχει να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην Υπακοή προς τον Θεό και στην Πάλη κατά του διαβόλου. Πέρα όμως από την πίστη μας στο Θεό, λέγεται ότι ενισχύει και την υγεία μας. Πόσο ισχύει αυτό;

nhsteia kathara deutera

Την απάντηση φιλοδοξεί να δώσει η μελέτη FastBio με επικεφαλής τη δρα Αντιγόνη Δήμα, ερευνήτρια Γ΄στο Ερευνητικό Κέντρο Βιομετρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”. Στη μελέτη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, θα συμμετέχει και ο Αντώνης Καφάτος, ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στόχος της έρευνας είναι να αναλυθούν οι διαφορές που εμφανίζει ο οργανισμός των ανθρώπων που ακολουθούν τη νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας, δηλαδή Σαρακοστή, Αποστολών, Δεκαπενταύγουστου, Χριστουγέννων, Τετάρτη και Παρασκευή, σε σύγκριση με όσων ακολουθούν ένα κοινό διαιτολόγιο.

nistei-sarakostiana

“Είναι αναμφισβήτητο ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία μας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυτό συμβαίνει δεν είναι γνωστός και οι μοριακοί μηχανισμοί που συνδέουν τη διατροφή με την υγεία και τη μακροζωία παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Η καλύτερη κατανόηση του πώς οι διατροφικές συνήθειές μας αποτυπώνονται στα κύτταρά μας έχει ως απώτερο στόχο τη χρήση της διατροφής ως θεραπευτικού μέσου. Στο κοντινό μέλλον θα μπορούμε δηλαδή να τη χρησιμοποιήσουμε ως σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση των νόσων φθοράς (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος) αλλά και στη διατήρηση της υγείας μας για περισσότερα χρόνια”, υποστηρίζει η δρα. Δήμα.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν γυναίκες και άνδρες 18-25 ετών από τη Βόρεια Ελλάδα. “Θα διερευνήσουμε τα βιολογικά μονοπάτια που συνδέουν τη διατροφή με τη μακροζωία χωρίς να τους στερήσουμε το φαγητό. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Και ελπίζουμε σε πέντε χρόνια να έχουμε ενδιαφέροντα πράγματα να σας πούμε”, εξηγεί.

Δείτε ακόμα:
Νηστεία και ξηρασία: θεραπεία ή λιμοκτονία;

Το άρθρο της εβδομάδας