Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης για όλους μας και συνήθως μας κάνει πιο επιρρεπείς στα δροσερά cocktails. Τα καλοκαιρινά cocktails είναι σίγουρα από τις πιο συνηθισμένες επιλογές αλλά και από τις πιο θερμιδογόνες.
Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό τόσο πιο θερμιδογόνο είναι. Τα cocktails λόγω του ότι περιέχουν επιπλέον χυμούς φρούτων (είτε εμπορίου είτε φυσικούς), καθώς και αναψυκτικά, λικέρ ή ζάχαρη, αυξάνουν ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό τους φορτίο και φυσικά, τη θερμιδική τους σύσταση. Κι αν δεν παραμείνουμε στο ένα ποτό τότε πολύ απλά κι εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε 400-500 θερμίδες επιπλέον, ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα.
Πώς μπορούμε να «ελέγξουμε» τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα αλκοολούχα ποτά
Αλκοολούχο ποτό χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε καταναλώσιμη υγρή μορφή που περιέχει μικρές ή μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης. Ακόμη, θυμηθείτε πως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα, αποδίδουν 4 θερμίδες στον οργανισμό, ενώ 1 γραμμάριο λίπους προσφέρει 9 θερμίδες, με τη διαφορά από αυτές του αλκοόλ, πως κάποιες δεν είναι κενές-περιττές, όπως παραδείγματος χάριν των «απαραίτητων» λιπαρών οξέων, τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός από μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνουμε αναγκαστικά μέσω της τροφής μας, αυτά π.χ της αλυσίδας των ωμέγα (-ω: ω3-ω6-ω9-ω12). Το αλκοόλ, από την άλλη, προσφέρει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή θερμίδες πολύ κοντά στου λίπους, όμως δεν έχει καμία θρεπτική αξία με αποτέλεσμα οι θερμίδες του να χαρακτηρίζονται δικαιολογημένα ως «κενές».
Ας δούμε λοιπόν κάποια δημοφιλή cocktails και το ενδεικτικό θερμιδικό τους φορτίο:
- Margarita: 214 kcal]
- Tequila sunrise: 246 kcal
- Mojito: 165-217 kcal
- Long Island: iced tea 400 kcal
- Cosmopolitan: 116 – 165 kcal
- Pina Colada:260 kcal
- Caipirinha: 141 kcal
- Mai Tai: 164 kcal
- Bloody Mary:118 – 150 kcal
- Manhattan: 151 kcal
- Daiquiri: 203 – 220 kcal
- Sex on the Beach: 130 kcal
- Cuba Libre: 155 kcal
- White Russian: 152 kcal
- Old Fashioned: 154 kcal
- Porn Star: 230 kcal
- Αperol Spritz: 165 kcal
Οι παραπάνω θερμίδες μπορούν να αυξομειώνονται ανάλογα με τα ποτήρια που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε χώρος εστίασης αλλά κι από τη δοσολογία που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή των cocktails.
Ας δούμε από την άλλη και τα προτεινόμενα:
- 1 μερίδα κόκκινο κρασί: 100- 130 kcal (~150ml)
- 1 μερίδα λευκό κρασί: 100 – 120 kcal (~150ml)
- 1 μερίδα μπύρα χωρίς αλκοόλ: 60-100 kcal (~355ml)
- 1 μερίδα μπύρα: 140 – 198 kcal (~355ml)
- 1 μερίδα σαμπάνια: 106-120 kcal (~150ml)
Τι είναι καλύτερο: λευκό ή κόκκινο κρασί;
Όσον αφορά την επιλογή μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού, η απόφαση συχνά εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές διαφορές μεταξύ των ερυθρών και των λευκών κρασιών που μπορείτε να λάβετε υπόψη όταν κάνετε την επιλογή σας.
Η πιο βασική από αυτές τις διαφορές είναι στην γεύση. Τα κόκκινα κρασιά είναι συνήθως πιο γεμάτα γευστικά και έχουν πιο έντονες γεύσεις σε σύγκριση με τα λευκά κρασιά. Ο συνδυασμός με το φαγητό επίσης είναι ένας γνώμονας επιλογής. Τα κόκκινα κρασιά συνδυάζονται συχνά με πιο νόστιμα πιάτα όπως κόκκινο κρέας, μαγειρευτά και παλαιωμένα τυριά. Τα λευκά κρασιά συνδυάζονται συνήθως με ελαφρύτερα πιάτα, όπως ψάρια, πουλερικά, σαλάτες και θαλασσινά λόγω της δροσιστικής οξύτητας και των λεπτών γεύσεων τους.
Όσων αφορά τα οφέλη στην υγεία όμως, φαίνεται το κόκκινο κρασί να υπερισχύει έναντι του λευκού, κυρίως λόγω των διαφοροποιήσεων στη σύνθεση των σταφυλιών και στις διαδικασίες παραγωγής τους. Το κόκκινο κρασί τείνει να έχει υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα της ρεσβερατρόλης, η οποία βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών. Η ρεσβερατρόλη έχει συσχετιστεί με πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής προστασίας και των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων. Το λευκό κρασί γενικά περιέχει χαμηλότερα επίπεδα ρεσβερατρόλης επειδή παράγεται με ελάχιστη επαφή με τη φλούδα των σταφυλιών.
Επίσης, το κόκκινο κρασί έχει προταθεί ότι έχει μέτρια θετική επίδραση στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL ή «καλή») χοληστερόλης και στη μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής») χοληστερόλης. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το λευκό κρασί μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό λόγω των χαμηλότερων επιπέδων ορισμένων αντιοξειδωτικών.
Συμπερασματικά, αν και το κόκκινο κρασί θεωρείται μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί, τα υψηλής ποιότητας λευκά κρασιά από ορισμένους οινοπαραγωγούς μπορεί να προσφέρουν εξίσου ή και περισσότερα οφέλη για την υγεία από ορισμένα κόκκινα κρασιά.
Ενδεικτικές μερίδες για άντρα και γυναίκα την εβδομάδα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πιθανά οφέλη για την υγεία του κρασιού βασίζονται στη μέτρια κατανάλωση σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία και να αντισταθμίσει τυχόν πιθανά οφέλη. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ συνήθως ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Τονίζεται επίσης η σημασία του να υπάρχουν τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα στις οποίες δεν θα υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ.
Μπύρα άνευ
Η μπύρα χωρίς αλκοόλ, γνωστή και ως μπύρα με χαμηλές θερμίδες, παράγεται με διάφορες μεθόδους. Μια κοινή προσέγγιση είναι η διακοπή της διαδικασίας ζύμωσης προτού παράγει σημαντικά επίπεδα αλκοόλης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση εξειδικευμένων στελεχών ζύμης ή μέσω διαδικασιών όπως η απόσταξη υπό κενό ή η αντίστροφη όσμωση για την αφαίρεση του αλκοόλ από την μπύρα. Ορισμένες μπύρες χωρίς αλκοόλ παράγονται επίσης με την ανάμειξη κανονικής μπύρας με μπύρα χωρίς αλκοόλ.
Η μπύρα χωρίς αλκοόλ συνήθως περιέχει λιγότερο από 0,5% αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV), αν και ορισμένα προϊόντα μπορεί να έχουν ακόμη χαμηλότερη ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ελάχιστη, δεν απουσιάζει εντελώς. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με την κανονική μπύρα, η οποία τυπικά κυμαίνεται από 4% έως 6% ABV ή υψηλότερη.
Η μπύρα χωρίς αλκοόλ μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για άτομα που θέλουν να απολαύσουν τη γεύση της μπύρας χωρίς τις επιπτώσεις του αλκοόλ. Μπορεί να προτιμάται από όσους επιλέγουν να απέχουν από το αλκοόλ για διάφορους λόγους, όπως προβλήματα υγείας, εγκυμονούσες, θηλάζουσες ή προσωπικές προτιμήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ εξακολουθεί να περιέχει θερμίδες και υδατάνθρακες, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από την κανονική μπύρα.
Η μπύρα χωρίς αλκοόλ περιέχει περίπου 60-100 θερμίδες ανά μερίδα (355ml) έναντι της κανονικής μπύρας που έχει 140-198 θερμίδες ανά μερίδα (355ml).
Διατροφικά tips για μετρίαση της κατανάλωσης αλκοόλης
- Όταν πίνετε, το συκώτι σας δίνει προτεραιότητα στο αλκοόλ και βάζει όλα τα άλλα σε αναμονή. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα σας.
- Θυμηθείτε ότι με 1 ώρα μέτριας έντασης άσκησης ένας άνθρωπος 60 kg ξοδεύει περίπου 250-280 kcal. Γι’ αυτό σκεφτείτε το καλύτερα πριν τα καταναλώσετε.
- Μείνετε ενυδατωμένοι συνέχεια. Μην παραλείπετε να πίνετε νερό ακόμα και κατά τη διάρκεια κατανάλωσης του ποτού σας. Η διουρητική δράση της αλκοόλης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση με αποτέλεσμα τη μέθη.
- Το μυστικό στις light εκδοχές των cocktails είναι η σόδα, η οποία δεν έχει καθόλου θερμίδες. Αν την αρωματίσετε δε και με βότανα (π.χ. μέντα, τζίντζερ κ.α) ή φρούτα, θα της δώσετε μια φυσική γλυκύτητα αποφεύγοντας παράλληλα τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά.
- Παραγγείλετε το ποτό σας εξαρχής πιο ελαφρύ, ώστε να χρησιμοποιηθεί μικρότερη ποσότητα αλκοόλ.
- Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι βασική αιτία αύξησης βάρους. Δεν είναι μόνο οι θερμίδες που κρύβει το κάθε ποτό ξεχωριστά, αλλά είναι και το γεγονός ότι το αλκοόλ κάνει το αίσθημα της πείνας πιο έντονο και μειώνει τις αντιστάσεις μας απέναντι σε μη θρεπτικές επιλογές, (διπλό το ‘’κακό’’).
- Γυρνώντας αργά στο σπίτι, μην κοιμηθείτε με άδειο στομάχι, καταναλώστε κάτι μικρό και ελαφρύ, όπως μια μπανάνα, 1 τόστ, 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με 1 φέτα τυρί
- Προτιμήστε να φτιάχνετε μόνοι σας τα cocktails σας και να τα καταναλώνετε με την παρέα σας στο σπίτι. Έτσι μπορείτε να ξέρετε τι ακριβώς έχετε βάλει μέσα και να κάνετε προσθαφαιρέσεις της αρεσκείας σας, δημιουργώντας εξαιρετικά εύγευστα και ευφάνταστα cocktails.
- Προτιμήστε το κρασί ή τη μπύρα. Αποτελούν καλύτερη επιλογή λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε αλκοόλη και την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
- Τέλος, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού με άδειο στομάχι!
- Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, απολαύστε τα, ακολουθώντας πάντα το ρητό «Μέτρον άριστον»!
*H Κλεοπάτρα Αρέστη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών MSc. Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity.