Οι γιορτές πέρασαν, κάποια κιλά, όμως, έμειναν. Ψυχραιμία! Mε λίγη προσοχή μπορούμε να επιστρέψουμε στα κανονικά μας κιλά.
Τις χρήσιμες συμβουλές μας δίνει η ψυχολόγος- κλινική διατροφολόγος Αλεξάνδρα Λιτσαρδοπούλου, μέσω του Πρακτορείο Fm και της εκπομπής «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» της Τάνιας Η. Μαντουβάλου. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, το άγχος οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και λανθασμένους τρόπους απώλειας βάρους. Δίαιτες αποτοξίνωσης, αποκλεισμού τροφών πρέπει να αποκλειστούν, τονίζει η ειδικός. Ας δούμε τι άλλο μας συμβουλεύει να κάνουμε:
1. Το πρώτο και πάρα πολύ βασικό είναι να εξαφανίσουμε τα γλυκά που έχουν μείνει στο σπίτι και να τα προσφέρουμε σε αδύνατους φίλους, συγγενείς κλπ.
2. Προγραμματίζουμε από το Σαββατοκύριακο το εβδομαδιαίο πλάνο, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων. Μία με δύο φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερό, μία φορά τη βδομάδα κρέας με συνοδευτικό ρύζι ή πατάτες, μία φορά κοτόπουλο, μία φορά μακαρόνια και μία φορά ψάρι.
3. Τα γεύματα πρέπει να είναι πέντε ημερησίως, ανά τρεις ώρες. Όποιο γεύμα παραλείπουμε θα φάμε το διπλάσιο στο επόμενο.
4. Ο ύπνος επίσης είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο λιγότερο πεινάμε και πηγαίνουμε λιγότερο στο ψυγείο.
5. Τα ψώνια μας πρέπει να γίνονται πάντα με γεμάτο στομάχι. Δεν πάμε ποτέ σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικο, περίπτερο όταν πεινάμε.
6. Εξίσου σημαντικό και αυτονόητο να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας και να σηκωθούμε από τον καναπέ με τη μετάβαση 6, τους καιρούς που διανύουμε.
7. Αλλά και το νερό είναι πολύ σημαντικό που δυστυχώς πολύς κόσμος δεν πίνει. Υπάρχουν όμως εφαρμογές που μας το θυμίζουν, και μπορούμε να τις εγκαταστήσουμε στο κινητό μας».
Να σκεφτούμε ποιες ανάγκες καλύπτουμε μέσα από το φαγητό
Όσον αφορά την πολυφαγία του lockdown και την ικανοποίηση που κάποιοι νιώθουν για συγκεκριμένες τροφές και δη υδατάνθρακες η κ. Λιτσαρδοπούλου εξηγεί ότι πρόκειται για συναισθηματική υπερφαγία .«Βουλιμικά επεισόδια αυτού του τύπου προκύπτουν λόγω άσχημων συναισθηματικών καταστάσεων, που μας οδηγούν στην κατανάλωση υδατανθράκων μεγάλης θερμιδικής αξίας και σταματάμε όχι όταν χορτάσουμε, αλλά όταν πονάει η κοιλιά μας, ή όταν θα πρέπει να πάμε για ύπνο. Άρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην ποσότητα».
Και το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι τι κάνουμε τη στιγμή που νιώθουμε μία ακατανίκητη επιθυμία να φάμε «σα να μην υπάρχει αύριο», παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα έχουμε ξεκινήσει δίαιτα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες. Και να σκεφτούμε ποιες ανάγκες καλύπτουμε μέσα από το φαγητό, απαντά η ειδικός, αναφερόμενη στα καταπιεσμένα συναισθήματα που ο περισσότερος κόσμος έχει αυτή την περίοδο της καραντίνας.
«Παρατηρούμε αν πραγματικά πεινάμε. Και αν έχουμε γευματίσει πριν από μία ώρα, πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Είναι σημαντικό να γεμίζουμε την ημέρα μας, για να μην βαριόμαστε. Είτε να δουλέψουμε, είτε να συναντάμε φίλους έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες, στο skype, στα παγκάκια, στη θάλασσα, στις βόλτες, στην άσκηση. Να ανακαλύψουμε καινούργια ενδιαφέροντα, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε μία ταινία. Και θα αναφερθώ πάλι στον επαρκή ύπνο, γιατί μας χαρίζει ευεξία και μειώνει την καταθλιπτική διάθεση, η οποία δυστυχώς υπάρχει γύρω μας κατά πολύ.
Επίσης, να αποφεύγουμε ανθρώπους που μας δημιουργούν στρες γιατί υπάρχει ήδη αρκετό στην ατμόσφαιρα, το οποίο επιτείνεται και όταν βλέπουμε πολλά δελτία ειδήσεων, που μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις για τον κορονοϊό και μας αγχώνουν περισσότερο, μας στεναχωρούν και προκαλούν έκπτωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μέτρον άριστον, όχι μόνο στην τροφή, αλλά και στην ενημέρωση. Και βέβαια θα πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Ούτε οι πρώτοι είμαστε, ούτε οι τελευταίοι που πήραμε βάρος αυτή την περίοδο. Χωρίς άγχος θα χάσουμε τα κιλά εν καιρώ».
Δείτε επίσης:
4 τρόποι για να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου
Σύνδρομο burnout: Η διατροφή και οι βιταμίνες που μας θωρακίζουν
Σου κόπηκε η όρεξη; Μη χαρίζεις κάστανα!