Η μεσογειακή διατροφή βρήκε ισχυρό αντίπαλο. Αν και θεωρείται από πολλούς ως η πιο υγιεινή διατροφή, οι χορτοφάγοι μπορούν πλέον να πανηγυρίζουν επικαλούμενοι έρευνα που δικαιώνει την επιλογή τους να μην αγγίζουν το κρέας.
Της Μίνας Αγγελίνη
Σύμφωνα με νέα μελέτη,τα δύο διατροφικά προγράμματα που ακολούθησαν υπέρβαρα ενήλικα άτομα επί έξι μήνες, είχαν εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία και, κυρίως, στην απώλεια βάρους. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», η μεσογειακή διατροφή,εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας με φρέσκα λαχανικά φρούτα και ελαιόλαδο, είναι το ίδιο ευεργετική για την υγεία όσο η vegan.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Circulation», μελέτησε την επίδραση που είχαν στην ανθρώπινη υγεία και τα δύο διατροφικά προγράμματα. Οι εθελοντές ακολούθησαν επί τρεις μήνες την μεσογειακή διατροφή και τους άλλους τρεις την vegeterian διατροφή (σ΄ αυτήν δεν επιτρέπονται το κρέας και τα ψάρια αλλά επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά). Η έρευνα διεξήχθη σε 107 υπέρβαρα άτομα. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της μελέτης,οι διατροφολόγοι παρακολουθούσαν την κατάσταση της υγείας των εθελοντών αλλά και την μείωση του σωματικού τους βάρους.
Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι, και τα δύο διατροφικά προγράμματα ήταν αποτελεσματικά στη μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους – ενώ ο μέσος ενήλικας έχασε περίπου 1,8 κιλά ακολουθώντας την vegeterian διατροφή και 1,7 κιλά με τη μεσογειακή. Οι χορτοφάγοι εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα «κακής χοληστερίνης», γεγονός που τους προστατεύει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα ενώ με τη μεσογειακή διατροφή,τα επίπεδα των λιπαρών οξέων ήταν χαμηλά, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας,Φραντσέσκο Σόφι. «Η μεσογειακή διατροφή ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων ή των λιπαρών οξέων τα οποία μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία της καρδιάς», προσθέτει ο Σόφι.