Πρόκειται για ένα από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά, οπότε δεν δικαιολογείται να μην γνωρίζεις τι είναι και, φυσικά, να μην το έχεις δοκιμάσει. Και επειδή το δεύτερο σίγουρα δεν παίζει, δες τι αξίζει να ξέρεις για το σύγκλινο.
Τι είναι;
Πρόκειται για κομμάτια από χοιρινό κρέας αλατισμένα, αρτυσμένα με μπαχαρικά και βότανα, καπνισμένα και διατηρημένα σε λίπος.
Πού & πώς παράγεται;
Το καλύτερο σύγκλινο λέγεται ότι το κάνουν στην Πελοπόννησο -στην Αρκαδία και τη Λακωνία- και το ονομάζουν «παστό». Γνωστά και νόστιμα, όμως, είναι ακόμα και τα παστά που φτιάχνουν στις Κυκλάδες με μικρές παραλλαγές στα κομμάτια του κρέατος και τον τρόπο παρασκευής τους.
Παραδοσιακά, όταν έσφαζαν τα χοιρινά έβαζαν καθαρά κομμάτια από ψαχνά σε καζάνι με χοντρό αλάτι και πολλά μυρωδικά (κανέλα, γαρίφαλο, ρίγανη, μπαχάρι, πιπεριές, σκόρδα και χοντροκομμένα κρεμμύδια) και τα άφηναν να σιτέψουν. Τα έβραζαν κατόπιν για αρκετές ώρες μαζί με το λίπος που έβγαζαν και λίγο νερό (το κρέας σχεδόν τηγανιζόταν), ώστε να φύγει τελείως η υγρασία για να μη μουχλιάσουν μετά. Πολλές φορές κάπνιζαν το σύγκλινο με φασκόμηλο.
Σε άλλες περιοχές πρώτα καπνίζουν τα κομμάτια του κρέατος και μετά βράζουν το σύγκλινο μέσα σε χυμό πορτοκαλιών, νερό και πορτοκαλόφλουδες, μέχρι να πιουν το περισσότερο υγρό. Κατόπιν, τοποθετούν τα κομμάτια σε πήλινα πιθάρια (ή πλέον σε γυάλινα βάζα) και τα σκέπαζουν με το λίπος τους (γλίνα) στις περιοχές που δεν είχαν περίσσιο ελαιόλαδο ή με βασιλικό λίπος, το λίπος δηλαδή γύρω από τα νεφρά του χοίρου.
Πώς καταναλώνεται;
Συνήθως τρώγεται τηγανητό σαν μεζές ή μέσα σε αβγά με πατάτες, μαζί με όσπρια ή λαδερά φαγητά, με φρέσκα κουκιά και μάραθο ή με ξινόχοντρο…
Σας έχουμε και 7 συνταγές με σύγκλινο για να παίρνετε ιδέες
Στραπατσάδα με ντομάτα και σύγκλινο
Ανοιχτή πίτα με χόρτα και σύγκλινο Λακωνίας
Σαλάτα με σπανάκι, σύγκλινο Μάνης, ρόδια και ανθότυρο
Κριθαράκι με μανιτάρια, σύγκλινο και γραβιέρα
Κολοκυθόσουπα με σύγκλινο Μάνης, κάστανα και φιστίκια
Πατάτες γεμιστές με τσένταρ, λουκάνικο και σύγκλινο