Το γάλα, αυτή η πολύτιμη και ολοκληρωμένη τροφή για τα παιδιά χαρίζει στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών και μάλλον πρέπει να μεγαλώσεις για να καταλάβεις γιατί τόσα χρόνια η μαμά σου σε κυνηγούσε με ένα ποτήρι στο χέρι…

gala-1

Διατροφική αξία
Το φρέσκο γάλα, λοιπόν, περιέχει όλα σχεδόν τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες, περιέχει πολλές βιταμίνες των συμπλεγμάτων Α, Β, D, Κ, σημαντικές ποσότητες σε ασβέστιο αλλά και φωσφόρο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο και άλλα. Θα βρείτε και γάλα εμπλουτισμένο με ασβέστιο, σίδηρο, Ω3 λιπαρά, βιταμίνη D, στερόλες ή με μειωμένη λακτόζη.

Παστερίωση γάλακτος
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει επεξεργαστεί στους 71,7C και έχει διάρκεια ζωής στο ψυγείο από 3-5 ημέρες. Αντίστοιχα, το υψηλής παστερίωσης έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους 110-127°C και διατηρείται για 25-30 μέρες. Η παστερίωση αποτελεί μετρίου βαθμού θερμική επεξεργασία, που δεν μειώνει τη θρεπτική αξία του και δεν υποβαθμίζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

gala

Είδη γάλακτος
Μπορεί γενικά το αγελαδινό γάλα να μονοπωλεί το εμπόριο σε όλο τον κόσμο αλλά υπάρχουν πολλοί που καταναλώνουν και πρόβειο, κατσικίσιο και, φυσικά, βουβαλίσιο γάλα από τη λίμνη Κερκίνη. Υπάρχει και το εβαπορέ ή το γάλα σκόνη με αρκετά μικρότερη θρεπτική αξία.

Για τους ορκισμένους χορτοφάγους, vegans και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή υποφέρουν από άλλες παθήσεις υπάρχουν πλέον οι εξής επιλογές: γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γάλα ρυζιού. Πρόκειται για ροφήματα χαμηλά σε λιπαρά των οποίων οι θετικές επιπτώσεις δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως και κατηγορούνται ότι σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν χρώματα, αρώματα και γλυκαντικά για να τα κάνουν πιο προσιτά στον καταναλωτή. Δοκιμάστε λοιπόν και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!