Η αλήθεια είναι ότι αν πεινάς, ξεχνάς και τρόπους και καλή διαγωγή και το μόνο που σε απασχολεί είναι να καταβροχθίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται το φαγητό σου για να κατευνάσεις την πείνα σου. Άφού μάθαμε όμως τα αποτελέσματα έρευνας του Χάρβαντ αποφασίσαμε να αρχίσουμε να ρίχνουμε τους ρυθμούς μας.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τακαγιούκι Γιαμάτζι του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια 642 άνδρες και 441 γυναίκες με μέση ηλικία 51 ετών, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο γρήγορα έτρωγαν (αργά-φυσιολογικά-γρήγορα). Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσοι έτρωγαν γρήγορα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα της τάξεως του 11,6% να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο (μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη), σε σύγκριση με όσους έτρωγαν με κανονικό ρυθμό (6,5%) ή με αργό (2,3%). Επίσης, όσοι έπεφταν με τα μούτρα στο φαγητό, είχαν πάρει, μέσα σε αυτή την πενταετία, περισσότερα κιλά, είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους απολάμβαναν περισσότερο το φαγητό τους.
«Το αργό μάσημα αποτελεί κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής, η οποία μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα, δεν χορταίνουν εύκολα και τείνουν να ξανατρώνε. Επίσης το γρήγορο μάσημα προκαλεί μεγαλύτερες αυξομειώσεις του σακχάρου». δήλωσε ο Γιαμάτζι.