Οι περισσότεροι vegan και vegetarian θα συμφωνήσουν πως τα vegan τυριά στερούνται πολύ σε γεύση. Τελευταία, υπάρχουν εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει «τυριά» με ενισχυμένη γεύση όπως cheddar, παρμεζάνα κλπ. Όμως, το γεγονός παραμένει ένα: Τα vegan τυριά έχουν μία υφή που τα ξεχωρίζει αμέσως και έτσι, οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν ως «αναγκαίο κακό». Κάπου εδώ λοιπόν, ερχόμαστε να μιλήσουμε για τη διατροφική μαγιά.

Τι είναι η διατροφική μαγιά
Είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης και μπορεί να σας θυμίζει τη μαγιά που χρησιμοποιείται σε μπίρα ή  αρτοσκευάσματα, όμως η επεξεργασία της είναι τελείως διαφορετική με αποτέλεσμα τα ενζυμικά κύτταρα να μην είναι «ζωντανά» στο τελικό προϊόν.

Η διατροφική μαγιά προέρχεται από τον ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae και καλλιεργείται σε υπόστρωμα που είναι πλούσιο σε σάκχαρα όπως η μελάσα ή το παντζάρι.

Τι μορφή έχει
Στο εμπόριο συναντάμε τη διατροφική μαγιά σε αποξηραμένη μορφή ως θρυμματισμένες νιφάδες.

Η διατροφική αξία της
Είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων. Θα τη βρείτε και σε εμπλουτισμένη μορφή με πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι μία πολύ καλή πηγή πρόσληψης Β12. Επιπλέον, εμπεριέχει πολλά ιχνοστοιχεία, σελήνιο, μαγγάνιο, ενώ η πρωτεΐνη που περιέχει είναι πλήρης – δηλαδή, περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται οργανισμός μας.

Γιατί λειτουργεί ως αντικαταστάτης του vegan τυριού
Η διατροφική μαγιά εκτός του ότι είναι πολύ θρεπτική -που τα περισσότερα vegan τυριά εκεί υστερούν- είναι και αρκετά νόστιμη.

Έχει μία τυρένια γεύση και είναι αρκετά αλμυρή ώστε να αντικαταστήσει ένα τυροκομικό προϊόν εκεί που χρειάζεται. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «τριμμένο τυρί» στα μακαρόνια με κιμά σόγιας και όπου χρειάζεται η τυρένια αυτή γεύση.

Μπορείτε να την προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες, σε συνταγές με τόφου, σε dressing για σαλάτα, ριζότο ακόμα και στη vegan εκδοχή του Mac and cheese. Με λίγα λόγια, όπου υπάρχει η ανάγκη για τυρί, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό υποκατάστατο.

Εxtra tip: Μπορείτε να τη δοκιμάσετε πάνω σε ποπ-κορν ώστε να αποφύγετε το βούτυρο και το αλάτι.

Σε ποιους απευθύνεται
Όπως και τα υπόλοιπα vegan προϊόντα, η διατροφική μαγιά δεν απευθύνεται μόνο στους vegan. Σίγουρα είναι περισσότερο γνωστή σε όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή, όμως απευθύνεται σε όλους. Μπορείτε να την εντάξετε στη διατροφή σας αν επιθυμείτε να ελαττώσετε τα τυροκομικά, αν αναζητάτε περισσότερες φυτικές λύσεις, αν θέλετε να την καταναλώσετε για τα διατροφικά οφέλη της, ή απλά επειδή σας αρέσει η γεύση της.