Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος θηλαστικών που συνεχίζει να πίνει γάλα και μετά την ενηλικίωση του, τη στιγμή που άλλα άλλα είδη απογαλακτίζονται καθώς μεγαλώνουν; Μάλιστα, για εμάς το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντική παρουσία στην τροφική πυραμίδα, ως βασικά τρόφιμα για ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, υπάρχει ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός μελετών και ερευνών που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει την υγεία σας.

Ας το πιάσουμε από την αρχή όμως, εξηγώντας ποια είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται το παστεριωμένο γάλα, το αποβουτυρωμένο γάλα, το συμπυκνωμένο γάλα, το ζαχαρούχο γάλα, το παγωτό, η σκόνη γάλακτος, το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και τα φρέσκα τυριά όπως το τυρί κρέμα, το κότατζ ή η μοτσαρέλα.

Πρόσφατη μελέτη λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο Science Direct, εξέτασε 103.256 ενήλικες από τη Βόρεια Σουηδία και συνέκρινε τα ποσοστά θνησιμότητας με την κατανάλωση γάλακτος χωρίς ζύμωση. Η επιλογή της Σουηδίας δεν ήταν τυχαία, καθώς ο πληθυσμός της σημειώνει υψηλά ποσοστά κατανάλωσης γάλακτος.

Οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες και γυναίκες, με το 51% εξ αυτών να είναι γυναίκες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μοντέλο αναλογικών κινδύνων του Cox για να είναι η μελέτη τους όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτη για να προσαρμόσουν τα δεδομένα για την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, την κατανάλωση ενέργειας, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, την εκπαίδευση και το έτος εξέτασης.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ εκείνων που έπιναν γάλα με μια αύξηση στο πρωτεϊνικό σύμπλεγμα, γνωστό ως mTORC1. Σημειώνεται ότι το 2001 ανακαλύφθηκε ότι το mTORC1 σχετίζεται με τη διαδικασία γήρανσης του ανθρώπου. Μάλιστα, σε μια μη σχετική μελέτη για το mTORC1, βρέθηκε ότι όσο υψηλότερο είναι αυτό το πρωτεϊνικό σύμπλεγμα σε ποντίκια, τόσο μικρότερη ήταν η διάρκεια ζωής τους. Μειώνοντας την παρουσία mTORC1 στα ποντίκια, η μελέτη κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις στη διάρκεια ζωής τους.

Για να επανέλθουμε στην παρούσα μελέτη, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση του mTORC1 στους ανθρώπους, που προκαλείται από την κατανάλωση γάλακτος που δεν έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ζωής. Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι έπιναν γάλα που δεν είχε υποστεί ζύμωση για περισσότερο από 2,5 φορές την ημέρα είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που κατανάλωναν το ίδιο γάλα λιγότερο από μία φορά την ημέρα.

Και πολλές προηγούμενες μελέτες μπόρεσαν επίσης να συνδέσουν την κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος με μικρότερη διάρκεια ζωής. Το «γιατί» δεν ήταν εμφανές, μέχρι να ανακαλυφθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος χωρίς ζύμωση, του mTORC1 και της διαδικασίας γήρανσης των ανθρώπων.

Τα πιθανά οφέλη του γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να αποδειχθούν οφέλιμα για τον οργανισμό. Μάλιστα, μελέτη της Σουηδίας διαπίστωσε ότι τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που βρέθηκαν σε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, μειώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα του mTORC1, αυξάνοντας πιθανώς τη διάρκεια ζωής.

Παραδείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι το γιαούρτι, τα παλαιωμένα τυριά, η κρέμα γάλακτος ή το βουτυρόγαλα.

Βέβαια, απαιτείται επιπλέον έρευνα για να γίνει συγκεκριμένη συσχέτιση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και της μικρότερης διάρκειας ζωής. Ωστόσο, αυτή η αρχική έρευνα σίγουρα θα μας κάνει να το σκεφτόμαστε διπλά πριν βάλουμε ξανά γάλα στον καφέ μας, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να μας πείσει να βάζουμε πιο συχνά στο πιάτο μας παλαιωμένα τυριά και γιαούρτι.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
7 διατροφικές επιλογές που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Ξεχάστε τους λευκούς υδατάνθρακες εάν θέλετε να αδυνατίσετε πριν την παραλία

Έρευνα: Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο