Είχες σκεφτεί ποτέ πως το αλάτι μπορεί να σου προκαλέσει αϋπνία; Μάλλον…πως μπορεί, καθώς μία Αμερικανίδα ειδικός προειδοποιεί ότι το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.

«Έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψη ότι το πολύ αλάτι βλάπτει σοβαρά την υγεία», λέει η Dr. Sandra Darling, από το Τμήμα Ευεξίας και Προληπτικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο και εξηγεί το γιατί: «Αυτό συμβαίνει, καθώς το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου». Πώς επηρεάζει αυτό τον ύπνο μας, όμως;

«Η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι κατά το βραδινό γεύμα μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές του ύπνου, λόγω της ανεβασμένης αρτηριακής πίεσης και της κατακράτησης υγρών, που προκαλείται», λέει η Δρ Darling. «Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανήσυχος ύπνος, συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και ένα αίσθημα κούρασης το πρωί».

Μάλιστα, η ειδικός σημείωσε: «Το έχω ζήσει από πρώτο χέρι, όταν βγαίνω να φάω πίτσα. Είναι μια απόλαυση και μια διασκεδαστική βραδιά, αλλά οι παρενέργειες δεν είναι διασκεδαστικές. Με πάρα πολύ αλάτι στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να μην έχετε καλό ύπνο, αλλά να έχετε και ατονία την επόμενη μέρα».

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα μπορεί να περιέχει 500-600 mg νάτριο (αλάτι). Οπότε, αν κάποιος φάει τρία κομμάτια για βραδινό, έχει υπερβεί τα 1.500 mg σε ένα και μόνο γεύμα. Αν η πίτσα αυτή έχει μπέικον ή άλλα υλικά, η περιεκτικότητά της σε αλάτι μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη. «Δεν θέλει και πολύ για να προκαλέσει αϋπνία», υπογραμμίζει η Dr. Darling.

Τέλος, για να το αποφύγετε αυτό, η ειδικός συνιστά να προτιμάτε να τρώτε το βράδυ σπιτικό φαγητό, στο οποίο δεν θα προσθέτετε αλάτι. Κι αν θέλετε να φάτε κάποιο έτοιμο φαγητό, διαβάστε τη συσκευασία του. Όσο λιγότερο νάτριο ανά 100 γρ. τροφίμου περιέχει, τόσο το καλύτερο, τονίζει.

Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Μπορεί να παραμείνει στο σολομό για 1 εβδομάδα; Τι λέει νέα έρευνα

Οι 3 κατηγορίες τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Οι πιο υγιεινές επιλογές λαδιού για μαγείρεμα