Σας έχει τύχει μετά την κατανάλωση του αγαπημένου σας καφέ αντί να αισθάνεστε αναζωογονημένοι και με περισσότερη ενέργεια, να έχετε πονοκέφαλο; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «The American Journal of Medicine», η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τον καφέ, αλλά και για το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη, που όταν γίνεται κατάχρηση τους -περισσότερα από 3 την ημέρα δηλαδή-, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 98 ενηλίκων που υπέφεραν από πονοκεφάλους και οι οποίοι για 6 εβδομάδες συμπλήρωναν ηλεκτρονικά ημερολόγια σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης (καφές, τσάι, σόδα, ενεργειακά ποτά) που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, καθώς και άλλους παράγοντες που υπέθεταν ότι συμβάλλουν στο πρόβλημα (π.χ. κατανάλωση αλκοόλ, άγχος, ύπνος, σωματική άσκηση, εμμηνόρροια). Στη συνέχεια συνέκριναν τις περιπτώσεις που εμφανιζόταν πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση καφεΐνης με τις περιπτώσεις που δεν είχε προηγηθεί κατανάλωση τέτοιων ποτών.
Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι το 66% όσων υπέφεραν από πονοκεφάλους περίπου 5 φορές το μήνα κατανάλωναν συνήθως 1-2 μερίδες ροφημάτων με καφεΐνη, ενώ το 12% πάνω από 3 μερίδες και τα δεδομένα αυτά ίσχυαν ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων. Οι επιστήμονες αναφέρουν δε, ότι αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η έλλειψη ύπνου, που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος δεδομένου ότι μπορεί να «ενεργοποιήσει» έναν πονοκέφαλο αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά.
Όπως σημειώνουν, στην επίδραση της καφεΐνης παίζει ρόλο τόσο η δόση όσο και η συχνότητα, αλλά λόγω του περιορισμένου αριθμού ερευνών πάνω στο θέμα είναι δύσκολο να γίνουν συστάσεις για την κατάλληλη κατανάλωση καφέ σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι να μην ξεφεύγει κανείς πάνω από το όριο των 2 καφέδων την ημέρα, ώστε να μην αντιμετωπίζει και άλλα θέματα, όπως διαταραχές στον ύπνο.