Ανησυχητικά τα ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με τα οποία η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές μας επιδόσεις.
Προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει το θετικό αντίκτυπο της γλυκόζης στη μνήμη. Ωστόσο, όπως δημοσιεύτηκε στον Independent, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία υποδεικνύει ότι κάποιες γλυκαντικές ουσίες μπορούν να μειώσουν δραματικά τις γνωστικές επιδόσεις.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση συνηθισμένων γλυκαντικών ουσιών σε 49 άτομα, τα οποία απαντούσαν σε τεστ που εξέταζαν τις γνωστικές και αντιληπτικές τους ικανότητες. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν λάβει πριν γλυκόζη και σακχαρόζη (ζάχαρη) είχαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με όσους είχαν καταναλώσει φρουκτόζη ή σουκραλόζη.
«Με συναρπάζει το πώς οι αισθήσεις μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και την καθημερινότητα μας. Συγκεκριμένα, το πως η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας», δήλωσε η Dr Mei Peng του Πανεπιστημίου του Otago.
Δείτε επίσης:
Όλη η γλύκα, χωρίς ζάχαρη: Τα πιο γνωστά υποκατάστατα