Θέλεις ν’ αποκτήσεις το σώμα των stars και παράλληλα να κάνεις ένα δώρο στον οργανισμό σου ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή; Τότε πρέπει να γυρίσεις πίσω, πολύ πίσω, μέχρι την παλαιολιθική εποχή για την ακρίβεια και να αρχίσεις να τρέφεσαι όπως οι μακρινοί πρόγονοί μας.

starz
Από αριστερά: Η Jessica Biel, ο Matthew McConaughey και η Megan Fox είναι λάτρεις της δίαιτας Paleo

Μόνο αν ζεις σε σπήλαιο δεν θα έχεις ακούσει για την paleo diet, την πιο διάσημη δίαιτα των τελευταίων χρόνων που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι την ακολουθούν και πολλοί ηθοποιοί του Hollywood, ανάμεσα τους οι Uma Thurman, Jessica Biel, Megan Fox, Miley Cyrus, Gwyneth Paltrow και Matthew McConaughey.

paleo_99620972

Όσο για τη φιλοσοφία της, αυτή στηρίζεται στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων των σπηλαίων. Συγκεκριμένα, μπορείς να τρως αποκλειστικά ό,τι θα έτρωγε και ένας άνθρωπος της παλαιολιθικής εποχής, αποκλείοντας οτιδήποτε προστέθηκε στη συνέχεια στη διατροφή μας και, φυσικά, κάθε επεξεργασμένη τροφή. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άλλωστε, πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί άνθρωποι ξεκίνησαν όταν μπήκε στη ζωή μας η γεωργία, δίνοντας δεκάδες διατροφικές επιλογές, στις οποίες ο ανθρώπινος μεταβολισμός δεν μπορούσε να προσαρμοστεί.

paleo_251595472

Τι μπορείς να τρως, λοιπόν, στην paleo;
* Κρέας. Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, κουνέλι και κυνήγια όλα μπαίνουν άφοβα στο μενού σου. Αν είναι και ελευθέρας βοσκής και βιολογικά, ακόμη καλύτερα.
* Ψάρια και θαλασσινά. Επίσης χωρίς κανένα περιορισμό, ό,τι κολυμπάει μπαίνει και στο πιάτο σου.
* Αβγά. Σε αντίθεση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που όπως θα δεις απαγορεύονται, τα αβγά είναι στις επιτρεπόμενες τροφές.
* Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Όσα φρούτα και λαχανικά βρίσκεις στο καλάθι του μανάβη ή καλλιεργείς στον κήπο σου εντάσσονται στο μενού της paleo diet.
* Καρποί και σπόροι. Από καρύδια και αμύγδαλα μέχρι ελιές όλα επιτρέπονται αρκεί να μην είναι κατεργασμένα ή αλλιώς προτίμησέ τα ωμά και ανάλατα. Σημείωσε ότι τα φιστίκια δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία και συνεπώς δεν είναι στις επιτρεπόμενες τροφές.
* Υγιεινά λιπαρά. Και επειδή δε γίνεται να αποκλείσεις τελείως τα λιπαρά από τη ζωή σου, στο φαγητό σου μπαίνουν όλα τα υγιεινά έλαια όπως ελαιόλαδο, λάδι, καρυδέλαιο, λινέλαιο, καθώς και έλαιο macadamia, αβοκάντο και καρύδας.

Στα καλά νέα της ημέρας, εσύ, σε αντίθεση με τους ανθρώπους των σπηλαίων δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις για την τροφή σου. Αρκεί να κάνεις μια βόλτα μέχρι το κρεοπωλείο, το μανάβικο και το super market και το γέμισες το ψυγείο.

paleo_144311854

Τα απαγορευμένα
* Δημητριακά. Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις την paleo diet πρέπει να ξεχάσεις όλα τα δημητριακά, χωρίς εξαιρέσεις και βέβαια τα παράγωγά τους, είναι το ψωμί και τα μακαρόνια.
* Όσπρια. Η Μεσογειακή Διατροφή τα έχει κορώνα στο κεφάλι της, η Παλαιολιθική πάλι ούτε να τα δει!
* Γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως είπαμε πριν τα γαλακτοκομικά προϊόντα -βούτυρο, γάλα, γιαούρτι, τυρί- απαγορεύονται.
* Επεξεργασμένη, λευκή ζάχαρη. Οι επεξεργασμένες τροφές δεν επιτρέπονται στην paleo και αυτό συμπεριλαμβάνει και τη λευκή ζάχαρη και φυσικά τα γλυκά!
* Πατάτες. Θα αναρωτιέσαι γιατί ενώ τα φρέσκα λαχανικά είναι στις επιτρεπόμενες τροφές οι πατάτες αποκλείονται, ωστόσο οι ειδικοί αυτή της δίαιτας λένε ότι οι πατάτες δεν υπήρχαν στην παλαιολιθική εποχή, άρα ούτε και στην paleo diet.
* Επεξεργασμένα τρόφιμα. Το είπαμε και πριν, θα το επαναλάβουμε, τα επεξεργασμένα δεν έχουν καμία θέση στην κουζίνα σου.
* Αλάτι. Ομοίως με τις πατάτες, το αλάτι δεν υπήρχε στη διατροφή της παλαιολιθικής περιόδου άρα ούτε και στην paleo.
* Ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, όπως σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και ηλιέλαιο.
* Αλκοόλ. Νομίζω μέχρι τώρα έχεις πιάσει το νόημα: Αφού δεν τον είχαν οι άνθρωποι των σπηλαίων δεν μπορείς να το έχεις ούτε εσύ!

paleo_254581636

Πώς σε ωφελεί
Ο πρώτος και βασικότερος λόγος για τον οποίο κάποιος αποφασίζει να ακολουθήσει την paleo diet είναι η απώλεια βάρους, μιας και αυτή η φτωχή σε επεξεργασμένες τροφές δίαιτα, που παράλληλα αποκλείει τους υδατάνθρακες, εκτός και αν προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, είναι ένα και ένα για άμεση απώλεια βάρους. Επιπλέον, βοηθάει στην απώλεια λίπους και στο χτίσιμο μυικού ιστού. Επίσης, θεωρείται πολύ ωφέλιμη στην αποτροπή εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.

paleo_342600494

Για την ιστορία
Η μανία για την paleo diet μπορεί να μετρά λίγα χρόνια, η ιδέα για τη δημιουργία της όμως ξεκίνησε γύρω στο 1970 από τον γαστρεντερολόγο Walter Voegtlin, αναπτύχθηκε και από άλλους επιστήμονες και το 2002 ο Loren Cordain την έκανε γνωστή σε όλους, δημοσιεύοντας το βιβλίο “The Paleo Diet”. Από τότε έχει γίνει μία από τις διασημότερες δίαιτες του κόσμου (σύμφωνα με την Google το 2013 είχε τις περισσότερες αναζητήσεις ανάμεσα στους τρόπους απώλειας βάρους).