Δεν υφίσταται ψητό χωρίς να έχει πασπαλιστεί από ρίγανη. Η ρίγανη είναι το νούμερο ένα μαγειρικό βότανο, που χρησιμοποιεί κάθε μαγείρισσα. Θα λέγαμε, γενικά, πως δεν λείπει ποτέ από καμία κουζίνα, ωστόσο, αυτό ισχύει για την αποξηραμένη μορφή της. Ήξερες, πως χρησιμοποιείται πολύ και ως αιθέριο έλαιο με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο; Μάλιστα, λέγεται ότι δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από το αιθέριο έλαιο ρίγανης, αφενός γιατί δρα προληπτικά ενισχύοντας την φυσική άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό) και αφετέρου γιατί εξολοθρεύει τους ιούς αλλά και όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς: βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.
Λίγη ιστορία
Αρχικά η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε για φαρμακευτικούς λόγους 4.000 χρόνια πριν από τους αρχαίους Κινέζους και τους αρχαίους Έλληνες. Μάλιστα, η λέξη ρίγανη σημαίνει «χαρά του βουνού», καθώς στα αρχαία ελληνικά οι λέξεις «όρος» και «γάνος» σημαίνουν χαρά και λαμπρότητα. Μια άλλη πληροφορία, που κάνει αίσθηση είναι ότι πριν από τη δεκαετία του 1940, η ρίγανη ήταν σπάνια στην Αμερική. Αμερικανοί στρατιώτες που βρέθηκαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αγάπησαν το βότανο και το πήραν σπίτι μαζί τους. Για την ιστορία να πούμε, πως η ρίγανη ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae).
Αιθέριο έλαιο ρίγανης
Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα υπάρχει ένα ενεργό συστατικό στο έλαιο ρίγανης, που ονομάζεται β-καρυοφυλλένιο (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της αρτηριοσκλήρωσης. Ακόμη προσφερει αντιιικές ιδιότητες, που ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, ο συνδυασμός των αντιμυκητιακών και αντιικών ιδιοτήτων του ελαίου ρίγανης βοηθάει το στομάχι σας να ηρεμήσει από τα διάφορα και γνωστά στομαχικά προβλήματα. Ακόμη, το έλαιο ρίγανης καταπολεμά το κρυολόγημα, τα βακτήρια, τους πόνους των δοντιών, ακόμα και την περιοδοντίτιδα. Τέλος, μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες από το έλαιο μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και καταπολεμήστε τους μύκητες των ποδιών.