Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για καλή υγεία. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές, που αν και υγιεινές μπορεί να έχουν και αρνητικές επιδράσεις.

Για παράδειγμα, το έντερο μπορεί να επηρεαστεί τόσο από ανθυγιεινές τροφές, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όσο και από τις υγιεινές όπως τα όσπρια. Δείτε τις 7 τροφές που επηρεάζουν περισσότερο το έντερο και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μην τις στερηθείτε σε περίπτωση που σας αρέσουν πολύ.

1. Ζάχαρη
Γενικά η ζάχαρη καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Τώρα, όσον αφορά στην υγεία του εντέρου, μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά καθώς επιβραδύνει την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών που βοηθούν στη διατήρηση της εντερικής χλωρίδας.

2. Επεξεργασμένα τρόφιμα
Ενώ ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, το 74% αυτών πουν κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Επίσης, συχνά περιέχουν τεχνητά χρώματα, διορθωτικά γεύσης και ανθυγιεινά λιπαρά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εντέρου. Η συχνή κατανάλωση τους συνεπώς, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια λιγότερη υγιή εντερική χλωρίδα.

3. Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στη χλωρίδα του εντέρου. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε βακτηριακή υπερανάπτυξη, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, όπως κακή πέψη και παλινδρόμηση. Επιπλέον, όταν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ μετράει τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του. Με άλλα λόγια, ένα ποτήρι από ποτό καλής ποιότητας θα επηρεάσει το έντερο σας με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με πολλά ποτήρια π.χ. από κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη λακτόζη μετά την παιδική ηλικία. Αέρια, φούσκωμα και διάρροια είναι μερικά από τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Εάν παρατηρήσετε και εσείς αρνητικά συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. πονοκεφάλους, κόπωση, πόνος στο στομάχι κ.λπ.), θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να εξετάσετε κατά πόσο έχετε δυσανεξία στη λακτόζη και αν θα πρέπει να μειώσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένα γαλακτοκομικά που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για το έντερο, όπως όσα φτιάχνονται με κεφίρ.

5. Όσπρια
Τα όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά την ίδια στιγμή, είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα, κοιλιακή δυσφορία, ακόμη και πόνο. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνες, που ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και μπορεί να επηρεάσουν την εντερική χλωρίδα. Ιδανικά, θα πρέπει να τα μουλιάζετε σε νερό, για να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν και να είναι πιο φιλικά προς το έντερο.

6. Σόγια
Η σόγια είναι επίσης πλούσια σε λεκτίνη, άρα μπορεί η αφομοίωση της να είναι δύσκολη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Μερικοί άνθρωποι τα πάνε καλύτερα καταναλώνοντας μικρές από σόγια μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, βιολογική ή προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση.

7. Τεχνητά γλυκαντικά
Μπορεί να θεωρούνται ως πιο υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φιλικά προς το έντερο. Μελέτες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι κάποια από αυτά μπορεί να διαταράξουν την υγιή χλωρίδα του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής.

Πηγή: www.mindbodygreen.com

Δείτε επίσης:
Πόσο σημαντικό είναι το γιαούρτι για την καλή υγεία του εντέρου

Τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Προβλήματα με το έντερο; Αυτό το φρούτο θα σε σώσει!