Η στέβια αποκτά συνεχώς νέους φίλους, που απαρνιούνται για χάρη της τη ζάχαρη. Τι ξέρετε, όμως, πραγματικά για το φυσικό αυτό γλυκαντικό;
1. Είναι φυσικό προϊόν
Η γλυκιά στέβια, που έχει μπει τόσο δυναμικά στην καθημερινότητά μας, δεν είναι τίποτα άλλο από το εκχύλισμα ενός μικροσκοπικού θάμνου -ονόματι στέβια-, με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη, τα φύλλα του οποίου έχουν φυσικές γλυκαντικές ιδιότητες.
2. Δεν είναι όσο νέα νομίζουμε
Μπορεί η στέβια να έχει γίνει πολύ διάσημη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η διεθνής “καριέρα” της στο χώρο των γλυκαντικών, μετράει πάνω από 40 χρόνια. Για την ακρίβεια, εκτός από τους κατοίκους της Βραζιλίας και της Παραγουάης, που ήξεραν εδώ και αιώνες τις γλυκαντικές ιδιότητες αυτού του θάμνου, στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ν. Κορέα χρησιμοποιείται από το 1970. Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε ως υποκατάστατο της ζάχαρης, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) το 2008, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), ενέκρινε τη χρήση της ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα μόλις το 2010.
3. Οι ιδιότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχει η στέβια και την κάνουν να υπερέχει έναντι της ζάχαρης. Το πρώτο είναι η πολύ γλυκιά της γεύση. Συγκεκριμένα, είναι έως και 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη!
Το δεύτερο -κι αυτό που εκτιμάται περισσότερο- είναι ότι δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, συνεπώς είναι ο καλύτερος φίλος όσων θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά δεν μπορούν, για παράδειγμα, να πιουν τον καφέ τους σκέτο.
4. Κατάλληλη και για διαβητικούς
Καθώς η στέβια δεν επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο του τελικού προϊόντος, θεωρείται κατάλληλη ακόμα και από διαβητικούς και όσους ακολουθούν ειδική διατροφή.
5. Δεν έχει όλες τις ιδιότητες της ζάχαρης
Μπορεί να αντικαθιστά τη ζάχαρη όσον αφορά στη γλυκαντική της ιδιότητα, ωστόσο, δεν έχει “κληρονομήσει” όλα τα καλά της. Για παράδειγμα, δεν καραμελώνει όπως η ζάχαρη, ούτε επιτρέπει στα γλυκά να αυξήσουν τον όγκο τους.
6. Προσοχή στην ποσότητα
Η στέβια χρησιμοποιείται ευρέως, πλέον, ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε ροφήματα, αναψυκτικά και γλυκά. Επειδή, όμως, όπως αναφέραμε είναι πολύ πιο γλυκιά σε σχέση με τη ζάχαρη, θα πρέπει να προσέχετε πολύ την ποσότητα που βάζετε, ειδικά στα γλυκά. Δεν γίνεται να αντικαταστήσετε, δηλαδή, την ποσότητα ζάχαρης σε ένα κέικ με την ακριβώς ίδια ποσότητα στέβιας, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά γλυκό.
Ακολουθούν 3 απολαυστικές συνταγές με στέβια. Δοκιμάστε τις!
Λεμονάδα με στέβια και βασιλικό
Κομπόστα βερίκοκο – δεντρολίβανο με στέβια