Το πιπέρι καγιέν δίνει τέλεια γεύση στα φαγητά σου. Πέρα από αυτό όμως, έχει και κάποια οφέλη για την υγεία σου, που το κάνουν ένα από τα μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι σου.

Το πιπέρι καγιέν προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς του είδους Capsicum Frutescens, συγγενεύει με το τσίλι και χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να δώσει χρώμα και γεύση. Οι πιπεριές Cayenne είναι λεπτές, συνήθως κοκκινόχρωµες, µήκους 10 έως 25εκ., µε καµπύλη άκρη και κάπως πτυχωτό δέρµα. Αποξηραίνονται και αλέθονται για να φτιάξουν το µπαχαρικό µε το ίδιο όνοµα, που µπορεί να περιέχει τους σπόρους της πιπεριάς ή όχι. Οι πιπεριές cayenne προέρχονται από την κεντρική και νότια Αμερική και έφτασαν στην Ευρώπη για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα, από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Το θρεπτικό προφίλ του πιπεριού καγιέν
1 κουτ. σούπας (5γρ.) πιπέρι καγιέν περιέχει: 17 θερμίδες, 1γρ. λιπαρά, 3γρ. Υδατάνθρακες, 1,4γρ. φυτικές ίνες και 0,6γρ. πρωτεΐνες. Επίσης καλύπτει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνης Α, το 8% σε βιταμίνης Ε, το 7% σε βιταμίνης C, το 6% σε βιταμίνη Β6, το 5% σε βιταμίνη Κ, το 5% σε μαγγάνιο, το 3% σε κάλιο και το 3% σε ριβοφλαβίνη.

Η ουσία καψαϊκίνη που περιέχει το πιπέρι καγιέν, είναι αυτό που του χαρίζει τη γεύση του αλλά και τα οφέλιμα χαρακτηριστικά του.

Πώς μας ωφελεί;
1. Ενισχύει τον μεταβολισμό

Οι θερμογόνες τροφές, όπως το πιπέρι καγιέν, βάζουν φωτιά στο μεταβολισμό! Ο λόγος πολύ απλός: Αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και έτσι ενισχύουν τις καύσεις θερμίδων και επιταχύνουν το μεταβολισμό. Μάλιστα, μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση ½ κουτ. γλουκού πιπέρι καγιέν ημερησίως βοηθά στην αύξηση των καύσεων σε άτομα τα οποία δεν έτρωγαν καυτερά φαγητά.

2. Μειώνει την πείνα
Ένα απίστευτο όφελος που έχει για τη σιλουέτα σου το πιπέρι καγιέν είναι ότι αυξάνει τον κορεσμό και σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος για περισσότερο χρόνο, άρα μειώνονται τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Βοηθάει την πέψη
Τα μπαχαρικά μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη στο στομάχι σου. Για παράδειγμα, το πιπέρι καγιέν μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του στομάχου κατά των λοιμώξεων, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους, καθώς και να αυξήσει την παραγωγή πεπτικού υγρού βοηθώντας την πέψη.

4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

5. Μπορεί να απαλύνει τον πόνο
Η καψαϊκίνη έχει ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου στις αρθρώσεις και στους μυς, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σε μορφή κρέμας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καψαϊκίνη βοηθά στη μείωση της ποσότητας ενός νευροπεπτιδίου που παράγεται από το σώμα και ταξιδεύει στον εγκέφαλο για να σηματοδοτήσει τον πόνο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κρέμα καψαϊκίνης δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε ανοιχτό τραύμα.

Δείτε επίσης:
Θες να ζήσεις περισσότερο; Να τρως κόκκινες καυτερές πιπεριές!