Μια νέα σουηδική έρευνα έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω σε όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επικινδυνότητα συγκεκριμένων τροφών στην υγεία μας. Οι… συνήθεις ύποπτοι της διατροφής μας φαίνεται ότι δεν είναι τόσο βλαβεροί, ειδικά αν η κατανάλωσή τους γίνεται με φειδώ.

Δείτε παρακάτω ποιοι είναι οι διατροφικοί «μύθοι» που καταρρίπτονται.

Κρέας
Οι νέες τάσεις, όπως η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός πρεσβεύουν ότι το κρέας είναι βλαβερό για την υγεία. Ωστόσο, εξαρτάται το κρέας. Τα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως πχ τα λουκάνικα, τα μπέργκερ από φαστ φουντ σαφώς και είναι επικίνδυνα. Το πιο επικίνδυνο για τον οργανισμό μας δεν είναι το κρέας που καταναλώνουμε αλλά ο τρόπος που το καταναλώνουμε. Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία- όταν αυτό βέβαια δεν έχει πολλά λιπαρά.

Αλάτι
Οι γιατροί τονίζουν ότι το αλάτι βλάπτει την υγεία. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε υπερβολές και να το κόψουμε εντελώς. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το πολύ χαμηλό ποσοστό νατρίου στον οργανισμό συνδέεται με καρδιαγγειακούς κινδύνους ενώ μια μέτρια πρόσληψη του συγκεκριμένου μεταλλικού στοιχείου είναι ιδανική για τον οργανισμό.

Αυγά
Πόσα αυγά να καταναλώνουμε καθημερινά; Τα αυγά, μια από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεΐνης έχουν δαιμονοποιηθεί από τον επιστημονικό κόσμο ως υπαίτιοι για χοληστερίνη. Ο συγκεκριμένος μύθος έχει καταρριφθεί εδώ και κάποια χρόνια. Μάλιστα, το ασπράδι του αυγού συστήνεται ως καθημερινό «φάρμακο» -σε μεγάλες ποσότητες- από τους ίδιους τους γιατρούς σε παθήσεις όπως η χολή.

Γαλακτοκομικά- Τυριά
Τα γαλακτοκομικά και τα τυριά με πλήρη λιπαρά έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ως υπαίτιοι για πολλές ασθένειες. Γιατροί και διαιτολόγοι συνιστούν την αντικατάστασή τους με πιο ελαφριά όμοιά τους, για να μειώσουν τους κινδύνους στην υγεία μας και φυσικά την πρόσληψη θερμίδων. Σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική έρευνα ωστόσο, τα λιπαρά των γαλακτοκομικών αντί να επιδεινώνουν, μπορούν να καταπολεμήσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Φυσικά το μυστικό σε όλα αυτά είναι το μέτρο. Αν καταναλώνουμε καθημερινώς ένα κιλό φέτα για παράδειγμα είναι λογικό να μας βλάψει…

Η έρευνα δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα για τη ζάχαρη, που αν και πολύ γλυκιά, κάνει μεγάλο κακό στον οργανισμό μας.

Δείτε επίσης:
Ξέρετε να ξεχωρίζετε τους καλούς από τους κακούς υδατάνθρακες;

Για το νόστιμο τυρί φταίει το χορτάρι

Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις πάντα πριν καταψύξεις κρέας

Το άρθρο της εβδομάδας