Αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά, το μπρόκολο, τα φασόλια και κάθε τρόφιμο που έχει τη φήμη ότι προκαλεί φούσκωμα και παρόλ’ αυτά συνεχίζεις να αισθάνεσαι σαν… μπαλόνι. Κατανοούμε τον πόνο σου. Ευτυχώς η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει βρει την αιτία του κακού και τους τρόπους να την καταπολεμήσουμε.
«Όταν το στομάχι είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, αισθάνεσαι φουσκωμένος», εξηγεί η Μόνα Νταν, βελονίστρια και βοτανολόγος. “Γι’ αυτό τόσο τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία είναι ζεστά, όσο και η σαλάτα, η οποία είναι κρύα, μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την αίσθηση”. Το καλό είναι ότι μπορείς να την καταπολεμήσεις, ενσωματώνοντας μπαχαρικά στη διατροφή σου. “Στην κινεζική ιατρική, ένα μόνο βότανο δεν κάνει μεγάλη διαφορά, επειδή χρησιμοποιείται σε πολύ μικρή ποσότητα. Αν έχεις όμως ένα μείγμα μπαχαρικών, δημιουργείται μια ισχυρότερη δύναμη”, λέει η Μόνα.
Σύμφωνα με τη γιατρό, ο ισχυρότερος σύμμαχος ενάντια στη φουσκωμένη κοιλίτσα είναι το τζίντζερ, το οποίο προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μάς συμβουλεύει μάλιστα να το προσθέτουμε στα κρύα γεύματά όμως, όπως το σούσι, για να προλαμβάνουμε το φούσκωμα πριν καλά καλά συμβεί. Εξίσου ευεργετική είναι η κανέλα, η οποία έχει χωνευτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αερίων, αλλά και το μοσχοκάρυδο, το οποίο συνδράμει στην επιτάχυνση της πέψης και ανακουφίζει από το ενοχλητικό φούσκωμα. Πρόσθεσε τα εν λόγω μπαχαρικά στα γλυκά και αλμυρά σου πιάτα ή φτιάξε ένα λαχταριστό Golden Milk το πρωί για να ξεκινήσεις την ημέρα σου έχοντας επίπεδη κοιλιά (και ενισχυμένο ανοσοποιητικό). Λύθηκε το πρόβλημα!