Τις θερμίδες πολλοί μίσησαν, τη ζάχαρη και τη γλυκιά της γεύση κανείς! Η αλήθεια είναι όμως ότι αν το παρακάνεις με την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεις, το σώμα σου δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένο.

1. Θα αυξηθεί το βάρος σου
Αυτό το ξέρεις ήδη, αλλά δεν βλάπτει να το επαναλάβουμε: η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο οργανισμός μπορεί να χρειάζεται τη γλυκόζη, ωστόσο όταν καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη από όση μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, η επιπλέον ποσότητα αποθηκεύεται σε μορφή λίπους.

2. Φθείρονται τα δόντια σου
Τυχαία σου επαναλάμβανε η μαμά σου να μην τρως πολλά γλυκά γιατί θα χαλάσουν τα δόντια; Καθόλου τυχαία! Η ζάχαρη αλληλεπιδρά με τα βακτήρια στο στόμα και παράγει οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών.

3. Προκαλείς προβλήματα στην επιδερμίδα σου
Ήξερες ότι η ακμή και οι κοκκινίλες στο δέρμα μπορούν να επιδεινωθούν αν η διατροφή σου είναι πλούσια σε ζάχαρη;

4. Αυξάνονται οι λιγούρες
Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα η ζάχαρη είναι επικίνδυνα εθιστική. Για την ακρίβεια, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει το επίπεδο ντοπαμίνης στον οργανισμό, όπως ακριβώς η κοκαΐνη!

5. Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προδιαβήτη
Προδιαβήτης ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα του σακχάρου είναι ελαφρώς ανεβασμένα, όχι όμως τόσο ώστε να προκύψει διάγνωση για διαβήτη. Ωστόσο, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Όταν καταναλώνεις πολλή ζάχαρη, απελευθερώνεται και μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης που μπορεί να οδηγήσει και σε αντίσταση στην ινσουλίνη που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει και σε προδιαβήτη.

6. Επηρεάζεται αρνητικά η διάθεση
Οι ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί να συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αυτό γιατί η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές στο σώμα και στον εγκέφαλο, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος ή ακόμη χειρότερα σε κατάθλιψη.

7. Κάνεις κακό στην καρδιά σου
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Ειδικότερα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα υποδεικνύουν ότι οι επεξεργασμένες τροφές, όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα δημητριακά σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο.

8. Κάνεις κακό και στο συκώτι σου
Συνήθως η ηπατική ανεπάρκεια συσχετίζεται με την κατάχρηση αλκοόλ, ωστόσο νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει σχεδόν τόση βλάβη στο συκώτι όσο και το ποτό!

9. Μπερδεύεις τον οργανισμό σου και δεν ξέρει αν έχεις χορτάσει
Μία από τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης είναι ότι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάνοντας σε να πιστεύεις ότι πεινάς, ακόμη και αν έχεις φάει ένα χορταστικό γεύμα. Έτσι το σήμα ότι έχεις χορτάσει δεν μεταδίδεται σωστά από τον εγκέφαλο.

10. Μπορεί να αποκτήσεις προβλήματα μνήμης
Μία μελέτη του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον το 2015 έδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.